Balint o manjku pedijatara: “Voda je došla preko glave”

Balint o manjku pedijatara: “Voda je došla preko glave”

Voda je došla preko glave, rekla je Ines Balint, predsjednica Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu, jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 govoreći o problemu nedostatka liječnika u primarnoj pedijatrijskoj zdravstvenoj zaštiti. Javlja HRTV

Stanje u primarnoj pedijatrijskoj zdravstvenoj zaštiti vrlo je loše zbog kroničnog nedostatka liječnika, svako deseto predškolsko dijete je bez pedijatrijske skrbi i prijeti urušavanje cijelog sustava, upozoreno je u srijedu na skupu u Hrvatskoj liječničkoj komori.

– Mi smo na problem upozoravali dok je voda bila do brade. Onda se moglo početi rješavati. Sad je voda došla već preko glave i sad je zaista goruće pitanje, rekla je Balint danas u Studiju 4.

Balint je rekla kako već godinama upozoravaju na nedostatak liječnika te da su se sad posebno osvrnuli na pedijatrijsku skrb, s obzirom na veliki problem koji su uočili, no da ništa manje nije problematično pružanje zdravstvene zaštite u skrbi primarnog ginekologa, kao i obiteljskog liječnika.

Navela je da je prosječna dob pedijatra koji pruža primarnu zdravstvenu zaštitu 55 godina.

– Od 253 primarna pedijatra, 102 liječnika su u dobi iznad 60 godina. 35 liječnika radi i pruža zdravstvenu zaštitu našim malim pacijentima i oni su u dobi iznad 65 godina. A u ovom trenutku samo imamo 62 liječnika koja su trenutno u postupku specijalističkoga usavršavanja, rekla je Balint, dodavši kako pedijatrijsko usavršavanje traje pet godina.

Rekla je kako je najteže u ruralnim sredinama, gdje je nedostatna zdravstvena zaštita. Dodala je da je najveći problem s nedostatkom primarnih pedijatara u Križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, “a nije baš blistava situacija i nadomak Zagreba”.

Balint je rekla i kako su uvjeti rada ono što u ovom trenutku mnoge mlade ljude odbija od rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Poručila je kako moramo vrlo brzo povući sredstva i hitno uvesti centralno specijalističko usavršavanje. Više na LINKU

DEMOS MEDIA