Mentalno zdravlje nacije. Ima li nam tko pomoći?

Mentalno zdravlje nacije. Ima li nam tko pomoći?

Statistike i istraživanja upozoravaju na posljedice zanemarivanja očuvanja mentalnog zdravlja. Neadekvatan sustav zaštite i liječenja poguban je i za pojedince i za društvo. Kako sačuvati mentalno zdravlje, koje su kategorije stanovništva najviše pogođene , ima li zdravstvo dovoljno kapaciteta da pruži pomoć svima kojima je potrebna? Temom se jutros bavi HRTV

O mentalnom zdravlju nacije u emisiji U mreži Prvog, urednice Jasmine Popović, govorili su Ivan Ćelić, saborski zastupnik HDZ-a, Ivana Kekin, saborska zastupnica Lijevo zelene koalicije i Veljko Đorđević s Medicinskog fakulteta u Zagrebu. 

Ćelić je naglasio kako se kasni s donošenjem Nacionalne strategije za zaštitu mentalnog zdravlja, ali kako će ona biti donesena krajem godine. Kako kaže sve to se odvija presporo.

– Smatram kako nema političke volje, što govori o generalnom stavu prema mentalnom zdravlju u našoj zajednici. Nacionalna strategija je dokument koji je važan, a mi ga čekamo od 2016. godine. Svjedoci smo niza tragičnih događaja koji su uzrokovani narušenim mentalnim zdravljem, ali ništa se ne miče s mrtve točke, istaknula je Kekin.

Odbijam tezu da se ništa nije radilo, pogotovo u periodu pandemije. Od početka su bili uključeni i psihijatri i psiholozi, razvijene su online intervencije. Slažem se da na području mentalnog zdravlja trebamo napraviti više, osobito na razvoju psihijatrije u zajednice. To je ono gdje jako zaostajemo kazao je Ćelić.

Kekin govori kako nije točno kada ministar govori da je zdravstvo u istom stanju kao prije pandemije, da su usluge u zdravstvu na istom stanju.

– Klinika za psihijatriju pri KBC-u Zagreb je izgubila odjel. Smanjili smo se na 10-ak kreveta sa 60-ak koliko smo imali. Službe za psihijatriju su i dalje marginalizirane i pri kraju zdravstvenog sustava. Smatraju se onim što se smije i može ukidati u vremenima kada svi pričamo o pandemiji mentalnog zdravlja, a nitko ne radi na tome da se ojača infrastruktura koja bi brinula za mentalno zdravlje, naglasila je. Više na LINKU

DEMOS MEDIA