U tri dana gotovo 100 novooboljelih u osnovnim školama i 88 u srednjim

U tri dana gotovo 100 novooboljelih u osnovnim školama i 88 u srednjim

Jučerašnji podaci Stožera kažu: 1373 slučaja zaraze koronavirusom u 24 sata.  Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno je prema posljednjim podacima 8615. Među njima je 694 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 89 pacijenata. Preminulo je 15 osoba. Javlja HRTV

Rastu brojevi novozaraženih koronavirusom, no ono što zabrinjava porast je mlađih oboljelih. U prva tri dana ovog tjedna imamo gotovo 100 u osnovnim i 88 u srednjim, rekla je jučer u emisiji HRT-a Studio 4 Tatjana Petričević Vidović s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Čini se da se nalazimo na dobrom putu prema četvrtom valu, iako epidemiolozi ističu kako nismo ni blizu vrhunca.

– To i mi vidimo iz svakodnevnih brojeva u Nastavnom zavodu, na povećanom broju testiranja. Konkretno, kao voditelj školske službe za adolescentnu medicinu vidim taj podatak i u našim školama u gradu Zagrebu, kazala je dr. med. Tatjana Petričević Vidović, spec. školske medicine za Studio 4 HTV-a.

Dodaje kako se povratkom u školske klupe i zatvorene prostore vidi porast broja zaražene djece.

– U prvom tjednu smo imali 80-ak novooboljelih u osnovnim školama, a 99 u srednjim. Već u drugom tjednu imamo 229 u osnovnim, odnosno 203 u srednjim školama. U prva tri dana ovog tjedna gotovo 100 u osnovnim školama i 88 u srednjim. Ono što primjećujemo ove školske godine je da se virus mnogo brže širi unutar razreda, ističe Petričević Vidović.

Pfizer je objavio rezultate kliničkih ispitivanja koja pokazuju kako se mogu cijepiti i djeca od 5 do 12 godina, ali slabijom dozom. Petričević Vidović smatra kako je cijepljenje najbolja mjera za zaštitu od težih oblika bolesti i dodaje da se u Hrvatskoj zasad cijepe samo djeca iznad 12 godina, cjepivima Pfizera ili Moderne – sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Više na LINKU

DEMOS