Beroš: Vrlo vjerojatno nećemo postići cilj od 55 posto procijepljenih građana do kraja lipnja

Beroš: Vrlo vjerojatno nećemo postići cilj od 55 posto procijepljenih građana do kraja lipnja

– Vrlo vjerojatno nećemo postići cilj od 55 posto procijepljenih građana do kraja lipnja. Ta razina je bio određeni cilj koji smo nametnuli sebi samima kao poticaj da ga ostvarimo. Kraj šestog mjeseca ne znači i kraj kampanje. Kampanja se nastavlja, cijepljenje se nastavlja sve do trenutka dok ne dosegnemo razinu preko 75-80 posto, koja će onemogućiti širenje virusa. Moramo shvatiti da je to najbolji način zaštite zdravlja građana Hrvatske, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš nakon sastanka užeg kabineta Vlade. Javlja HRT

Istaknuo je i da je epidemiološka situacija stabilna, ali da još nije vrijeme za procjenu krajnjih elemenata i kada će doći kraj epidemije, rekao je.

Rekao je da smo dosegnuli 43,3 posto cijepljenih jednom dozom što je i razlog zašto je građanima jučer uputio otvoreno pismo, koje je, kako je rekao, napisao i kao ministar, ali i kao liječnik, susjed i jedan od građana RH.

– Moramo se komparirati sa drugim turističkim zemljama. Italija ima procijepljenost 62 posto, Španjolska 57, Portugal 53 posto i Grčka 49. Europski prosjek je 55 posto, ali mi možemo i moramo više, naglasio je.

Dodao je da se u Južnoj Americi u Peruu pojavio, odnosno da je od prošle godine prisutan lambda soj, koji je malo zarazniji od dosadašnjih, ali da je dobro što u njegovom slučaju kompletno cijepljene štiti od teških oblika i smrti.

– Svijet je danas globalno selo i nije nemoguće da netko iz Južne Amerike dođe u Hrvatsku. Zato cijepeći se borimo se protiv ove bolesti, a i skraćujemo vrijeme trajanja epidemije, rekao je ministar Beroš.

– Svi koji kalkuliraju i misle da je dobro prolongirati cijepljenje za jesen neka to ne čine jer na taj način sigurno prolongiramo i završetak epidemije. U ovom trenutku znamo da cjepivo stvara imunitet najmanje 10 mjeseci, a vjerojatno i više. Znači ako se sad cijepimo, do proljeća smo mirni. Na taj način sprečavamo pojavu četvrtog vala na jesen, istaknuo je.

Na pitanje planira li se ukidanje obveze nošenja maski, ministar Beroš je rekao da će stožer donijeti svoju odluku na osnovu prijedloga epidemiološke struke.

– Pouzdano znam da oni razmišljaju o raznim parametrima. Za pozdraviti je da su neke zemlje koje su postigle veću procijepljenost, poput Italije, koja je na preko 62 posto procijepljenosti počele razmišljati o skidanju maski. Možete biti sigurni da će to biti i naš smjer kada dosegnemo adekvatnu procijepljenost, prije toga ne jer to znači daljnju ugrozu hrvatskog pučanstva, rekao je Beroš.

Izuzetno dobar postotak cijepljenih turističkih djelatnika 

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac rekla je kako je izuzetno dobar postotak turističkih djelatnika koji su se cijepili.

– Svakako treba voditi računa da se što veći broj naših građana treba cijepiti i zbog turističke sezone. Bitno je da se ne možemo opustiti i moramo biti svjesni da je COVID s nama, kazala je ministrica Brnjac.

Navela je i primjer Portugala koji je u “lockdownu”.

– Vidite što se sada dogodilo u Portugalu upravo zbog delta varijante virusa. Moramo voditi računa o tome, naglasila je.