Zašto nasilje postaje sve prihvatljivije? “Ljude koji su agresivniji društva često smatraju kompetetivnijima i sposobnijima”

Zašto nasilje postaje sve prihvatljivije? “Ljude koji su agresivniji društva često smatraju kompetetivnijima i sposobnijima”

Izloženost nasilju nas dovodi do osjećaja da to postane prihvatljivo. Općenito, pokazalo se da društva često smatraju da su ljudi koji su agresivniji možda kompetetivniji i sposobniji. Ako se izbore za cilj, mnogi će ih smatrati uspješnijima. To je način na koji se polako opravdava agresivno ponašanje i postaje prihvaćeno, rekla je Tihana Jendričko, psihijatrica u Klinici za psihijatriju Vrapče za Studio 4 HTV-a.

– Nasilje ulazi u naš život na različite načine. Postoje različite vrste nasilja, često se orijentiramo samo na ekstremne oblike poput fizičkog nasilja. Često ostanemo šokirani strašnim događajima, ali dio te tolerancije je da – kako vrijeme prolazi – ne samo od određenog slučaja, nego i onih koji se ponavljaju, kao da postanemo senzibilizirani za to, rekla je psihijatrica osvrnuvši se na stravično ubojstvo profesora u Varaždinu za koje se tereti četvero mladih.

Kad smo u grupi, kaže Jendričko, često imam osjećaj podijeljene odgovornosti.

– Kao nije odgovornost na meni. Isto kao što mnogi tu odgovornost ne osjećaju na jednak način na društvenim mrežama pa krenu komentirati. Od bezazlenih komentara začas se to pretvori u ozbiljan sukob. Privatnost je postala relativna jer sve što se napiše brzo postane javno, dodala je. Više na LINKU

DEMOS MEDIA