19,4 milijuna kuna za kontrolu invazivnog stabla pajasena

19,4 milijuna kuna za kontrolu invazivnog stabla pajasena

Life-Contra-Ailanthus-Logo-2048x1062_bez-teksta-e1618992369734

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja potpisalo je ugovor s Europskom komisijom za projekt „LIFE CONTRA Ailanthus“, kojim se planira uspostavljanje kontrole nad invazivnim stablom pajasenom. Ukupna vrijednost projekta je 19,4 milijuna kuna, od čega 60 % sufinancira Europska Unija.
 
„Strategija EU za bioraznolikost do 2030. postavila je za cilj smanjenje za 50 % broja vrsta ugroženih invazivnim stranim vrstama, što će iziskivati veliki napor i brojne aktivnosti u razdoblju koje je pred nama. Osim na bioraznolikost, invazivne strane vrste imaju negativan utjecaj na zdravlje ljudi i gospodarstvo. Drvo pajasen jedna je od takvih vrsta, pa će njegovo uklanjanje iz područja obuhvaćenih projektom biti izravan doprinos očuvanju prirodne i kulturne baštine Dalmacije. Ponosni smo na to da je pod vodstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja osmišljen i pripremljen projekt koji je, od preko četiristo projekata iz cijele Europske unije prijavljenih na LIFE poziv 2019., ušao, kroz neovisnu recenziju i ocjenjivanje, među 10 % onih kojima je odobreno financiranje“, kazao je ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić.
 
Projekt se financira kroz Program LIFE, instrument Europske unije namijenjen financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime, provodit će ga Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a projektne aktivnosti trajat će četiri i pol godine. Više na LINKU

DEMOS MEDIA