U Hrvatskoj 74 novozaražene osobe koronavirusom…

U Hrvatskoj 74 novozaražene osobe koronavirusom…

I dalje se smanjuje broj novozaraženih koronavirusom u našoj zemlji. Kako HTV neslužbeno doznaje, u posljednja 24 sata zabilježene su 74 novozaražene osobe koronavirusom u Hrvatskoj.

Nastavlja padati i broj onih koji su u bolnicama, kao i najteže oboljelih na respiratoru. Ovaj tjedan stižu nam rekordne količine cjepiva.

– To je vesela vijest, dolazi najveći broj doza, 341 tisuća doza cjepiva, 175 tisuća doza Phizerovog, 118 tisuća Moderninog te dodatne doze AstraZenecina i cjepiva Johnson&Johnsona, rekla je Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a.

Epidemiološku situaciju u Dnevniku je komentirao član Znanstvenog savjeta Vlade Ozren Polašek. Vjeruje da ćemo do ljeta ostvariti cilj i cijepiti 55 posto općeg stanovništva. Istaknuo je i da mlađe osobe trebaju početi primati cjepivo tek nakon što se cijepe odrasli, a odgovorio je i kada će se preciznije znati svi mogući rizici i nuspojave.

– Ako se nastavimo cijepiti ovim tempom, uistinu možemo očekivati jako dobre pokazatelje. Usporedno s ovim zamahom cijepljenja, imamo sve bolje spoznaje o mehanizmima kako nas virus napada, imamo sve više informacija o novim lijekovima i kombinacijama cjepiva, tako da uistinu smijemo se nadati puno boljoj situaciji sljedeće jeseni nego što smo imali prošle godine, rekao je Polašek za središnji Dnevnik.

Hrvatski znanstvenici s Riječkog medicinskog fakulteta u jeku korona krize uspjeli su otkriti nova važna saznanja što se tiče imunološke reakcije na ostale poznate ali nimalo bezazlene infekcije. Primjerice otkrića vezano za tzv. Zoster virus ali i Citomegalovirus koji napada jajnike i može biti opasan za trudnice.

Ublažavanje mjera i prije 1. lipnja?

Poboljšanje epidemiološke slike potaknulo je nagađanja o ublažavanju mjera i prije 1. lipnja no službene potvrde još nema. Neslužbeno, raspravlja se o otvaranju unutarnjih prostora restorana i većem broju sudionika na određenim događajima. Iz Nacionalne udruge ugostitelja poručuju da su spremni za rad u punom kapacitetu već od sutra i traže da im se ponovno produlji radno vrijeme. I građani se nadaju što skorijem popuštanju mjera i povratku normalnijem životu.

– Svakako očekujemo produljenje jer do 22 sata je premalo, restorani pravu večeru ne mogu ni odraditi. Ako očekujemo turiste, mi moramo pustiti normalno radno vrijeme, Apeliramo da se vrate uvjeti kakvi su bili prošle godine za ljeto, rekla je Žaklina Troskot, iz Nezavisne udruge ugostitelja Zagreb.

Podaci županijskih stožera:

● U Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježeno je četvero oboljelih na COVID-19
● U Požeško-slavonskoj županiji zabilježeno je pet novoobljelih
● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji umrle tri osobe, nema novozaražnih
● U Virovitičko-podravskoj županiji tri osobe su pozitivne na koronavirus

Koronavirus u svijetu

Brojne europske države nastavljaju ublažavati restriktivne mjere. Uz sve manje novozaraženih, prvu dozu cjepiva u Europskoj uniji primilo je više od 30 posto građana pa se očekuje da bi se ovo ljeto život mogao vratiti u normalniji ritam. Prvi put nakon godinu i tri mjeseca, iako je proljeće, u Italiji se otvaraju skijališta, a noćni klubovi u Berlinu, zatvoreni prije godinu i dva mjeseca, ponovno primaju posjetitelje, ali samo na otvorenome.

Kad se covid-19 počeo širiti svijetom, profesor Gregory Gray s Instituta za globalno zdravlje sveučilišta Duke zadužio je svojeg doktoranda da u laboratoriju razvije test na koronavirus koji će obuhvatiti sve vrste i tako pridonijeti suzbijanju iduće pandemije.

Bolnice u drugom po veličini japanskom gradu Osaki suočene su pod pritiskom velikog vala novih infekcija koronavirusa s nedostatkom kreveta, dok izmoreni liječnici upozoravaju na “kolaps sistema” i zagovaraju neodržavanje Olimpijskih igara ovog ljeta.

Meksičko ministarstvo zdravstva zabilježilo je 50 novih smrtnih slučajeva uzorkovanih covidom-19 u nedjelju, što je, prema vladinim podacima, najniži dnevni porast zabilježen u više od godinu dana pandemije.