Unatoč zabrani istupanja u javnosti, Dijana Zadravec ne staje…

Unatoč zabrani istupanja u javnosti, Dijana Zadravec ne staje…

Uporna sam, marljiva, radišna. Mogu raditi enormno puno. Tolerantna sam iznad svega, prilagodljiva, imam veliku empatiju za ljude, za pacijente.

Temperamentna jesam, ali cijenim i tražim korektan rad i profesionalnost – govori to prof. dr. sc. Dijana Zadravec, predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice, u čijemu je sastavu i Klinika za tumore, u kojoj posljednjih desetak dana “bjesni” sukob dijela zaposlenika s profesoricom Zadravec. Sa šeficom Zavoda za radiologiju, rođenom Čakovčankom, razgovaramo nakon što se našla pred optužbama za mobing, izravno je prozvana kao najodgovornija osoba za manjak i loše radne uvjete radiologa u Klinici, za loše međuljudske odnose, a ona bez dlake na jeziku uzvratila kolegama liječnicima i drugom medicinskom osoblju ozbiljnim optužbama, govori Dijana Zadravec za Slobodnu Dalmaciju

U srijedu je u KBC-u Sestre milosrdnice imenovan novi v.d. ravnatelja prof. dr. Zoran Vatavuk, a u petak se, nakon razmatranja Povjerenstva za unutarnji nadzor KBC-a te Radničkog vijeća optužbi na račun dr. Zadravec, očekuje odluka v.d. ravnatelja o njezinoj daljnjoj sudbini na mjestu šefice Zavoda.

Bez obzira na epilog, ona ne odustaje od ambicije – postati novom ravnateljicom KBC-a Sestre milosrdnice. O daljnjem raspletu situacije i drugim temama prof. dr. Zadravec otvoreno govori za Slobodnu Dalmaciju.

LAŽNA DOKUMENTACIJA

Očekujete li smjenu s čelnog mjesta predstojnice Zavoda?

– Ne. Ne očekujem da me smijene. Zašto? Jer sam prijavila konkretne kriminalne radnje velikih razmjera, potkrijepljene papirnatim dokazima o falsificiranoj dokumentaciji teškoj nekoliko desetaka milijuna kuna.

Prilično ste rezolutni u pogledu zadržavanja pozicije? Kakva je „povijest“ odnosa između vas i novog v.d. ravnatelja prof. dr. Vatavuka? On vas, ako takve budu odluke nadležnih tijela KBC-a, zapravo može i ne mora smijeniti.

– Čestitala sam mu na izboru i stavila se na raspolaganje za suradnju. Što se tiče naših dosadašnjih odnosa, oni su dobri, kao uostalom i s drugim kolegama. On i ja smo puno surađivali jer svi kliničari trebaju radiologe, rekla bih da smo „osuđeni“ jedni na druge. Dakle, dobro surađujem i očekujem da će tako biti i dalje. Što se tiče optužbi za mobing, već sam rekla kako su one neutemeljene i ja ću ih, i već jesam, elaborirati činjenicama. To su pritužbe nekoliko sestara i tehnologa onkološke radiologije u Ilici (Klinika za tumore op.a.) koji su se sada za vrijeme ove „krize“ odupirali izvršavanju radnih zadataka koji proizlaze iz njihovih ugovora o radu i interesno su povezani sa šefovima privatnih klinika koji istovremeno rade i u bolnicama.

Ali skupina od 17 djelatnika Klinike za tumore u prijavi za mobing, uz ostalo, navodi kako su nakon sudjelovanja na prošlotjednom prosvjedu protiv vas bili izloženi svojevrsnom „isljedništvu“ s vaše strane, da je ton kojim ste im se obraćali bio „kaotičan, zastrašujući, prijeteći“, da u Klinici vlada atmosfera „zastrašivanja, kontrole, prisluškivanja“.

– Zapravo je apsurdno kad čujem što insinuiraju. Moja obveza kao predstojnice Zavoda za radiologiju je organizacija rada, kontrola rada i kvalitete, i to provodim na profesionalan i tolerantan način. Velik dio djelatnika koji su to potpisali uopće nisam vidjela u tom tjednu, nismo se uopće susreli. Ne znam kako sam ih mogla mobingirati ako se nismo ni susreli. Nevjerojatno je i da, ako tražim odgovornost ili, primjerice, upućujem opravdanu kritiku medicinskoj sestri koja je u ponedjeljak vratila šest pacijenata iz Klinike za tumore jer nema radiologa, a mi smo tamo i ima nas sedam, drugi dan u medijima čitam kako je ona mene prijavila za mobing. Dolazimo u apsurdnu situaciju da ja kao šef ne smijem ništa reći jer je to mobing. Odbacujem i prozivke da su pacijenti Klinike za tumore u bilo kojem trenutku bili ugroženi zbog nedostatka radiologa. KBC Sestre milosrdnice, u čijemu su sastavu Klinika za tumore i Klinika za traumatologiju, imaju zajednički broj radiologa i alociramo ih prema potrebi. Ja sam u Kliniku za tumore u ponedjeljak odmah dovela sedam liječnika.

Međutim, očigledno je da je ono što im je najviše zasmetalo bilo to što sam odlučila informatizirati sustav naručivanja na magnetsku rezonanciju (MR) koji se dosad radio tako da se upisivalo pacijente u bilježnicu, a onda prepisivalo u kompjutor, iz čega uopće nije bilo vidljivo je li taj pacijent onkološki, je li pacijent s Klinike za tumore ili su to neki privatni pacijenti i u kojem postotku. Praktički, ta je situacija njih poprilično destabilizirala jer ubuduće više neće biti moguće raditi tko što želi, nego sam odlučila, nakon što sam uočila te nepravilnosti, uvesti kontrolu. Pritužba koju navode da su zanemarivani tijekom pet godine potpuno je netočna. Govorimo o radiološkim tehnolozima, i to sam provjerila s njihovim nadređenima, koji su se dosad žalili na radiološku opremu, a nikad ne na mene, tako da su svi navodi neargumentirani i nemaju nikakva uporišta u stvarnosti.

Više pročitajte u Slobodnoj Dalmaciji