Lokalni stožeri javljaju o više od 300 zaraženih: U Splitsko-dalmatinskoj županiji oboljelo još 114 osoba, jedna preminula. Crni rekordi u Zagrebu i Brodsko-posavskoj županiji

Lokalni stožeri javljaju o više od 300 zaraženih: U Splitsko-dalmatinskoj županiji oboljelo još 114 osoba, jedna preminula. Crni rekordi u Zagrebu i Brodsko-posavskoj županiji

12:28 Na području Zagrebačke županije od jučer je o trinaest novih oboljelih, a šesnaest je osoba izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 126 slučaja. Do sada su ukupno izliječene 284 osobe, a 11 ih je preminulo.

12:22 U Karlovačkoj županiji u posljednjih 24 sata od ukupno 92 pristigla nalaza, imamo tri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Radi se o jednoj mlađoj ženskoj osobi iz Karlovca koja je kontakt već prije oboljele osobe te jednoj muškoj osobi starije životne dobi iz Draganića također kontakt već prije oboljele osobe. Jedna mlađa muška osoba s prebivalištem na području općine Draganić zarazila se na području druge županije gdje je i u samoizolaciji i nema kontakata u našoj županiji. Donosi Dnevnik.hr

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 170 osoba i trenutno imamo 33 aktivna slučaja. U OB Karlovac na hospitalizaciji se nalaze četiri osobe. U samoizolaciji se nalaze 164 osobe.

12:04 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije priopćio je da su od pristiglih nalaza potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom COVID-19, a jedna je osoba ozdravila. Ukupno je 28 aktivnih slučajeva na području županije.

Tri novooboljele osobe su s koprivničkog i đurđevačkog područja i razvili su simptome nakon kontakta s ranije zaraženim osobama, a jedna osoba je s križevačkog područja po povratku s ljetovanja. U tijeku je epidemiološka obrada novooboljelih osoba, a trenutno se 110 osoba nalazi u kućnoj samoizolaciji.

12:00 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 878 obrađenih testova danas je 114 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 62, Kaštela sedam, Imotskog i Sinja šest, Omiša, Prološca i Solina tri, po dvije osobe su iz Makarske, Trogira, Dugog Rata, Dugopolja, Hrvaca, Otoka i Ciste Provo. Po jedna novozaražena osoba je iz Podbablja, Podgore, Podstrane, Postira, Runovića, Segeta, Zmijavaca, Supetra, Dicma i Klisa.

Od 114 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 38 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1337 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 48 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se tri osobe nalaze na respiratoru. Četiri osobe se nalaze u karanteni. Prema izvješću KBC-a Split preminula je muška osoba stara 60 godina koja je uz niz drugih komorbiditeta bila pozitivna i na COVID infekciju.

11:59 U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 15 osoba oboljelo je od zarazne bolesti COVID-19; osam osoba ima prebivalište na području Grada Knina, dvije na području Grada Drniša, te po jedna u Šibeniku, Vodicama, Skradinu i Kistanjama.

Također, oboljela je i jedna osoba koja trenutno boravi u Drnišu, a prebivalište joj je u drugoj županiji. Većina novooboljelih je srednje životne dobi, a epidemiološka obrada je u tijeku.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 527 osoba i svi su kontakti oboljelih. Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti COVID-19 liječi se šest osoba.
U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 131 aktivni slučaj oboljenja od COVID-19 infekcije.

11:52 U Varaždinskoj županiji zabilježeno je devet novih slučajeva zaraze. Od toga su tri slučaja povezana sa svadbom u ivanečkom kraju 15. kolovoza, jedan slučaj povezan s radnim mjestom u Zagrebu, tri slučaja su bliski kontakti ranije zaraženih osoba, a dvije osobe se povezuje s ljetovanjem. Svi imaju blaže kliničke slike i na kućnom su liječenju.

11:31 Na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 27 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 što je do sada najveći broj novozaraženih osoba na dnevnoj razini. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (14), općina Staro Petrovo Selo (4) te po jedna osoba s područja grada Nove Gradiške i općina Davor, Vrbje, Oriovac, Brodski Stupnik, Bebrina, Sibinj, Bukovlje i Klakar.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 379, dok je broj aktivnih slučajeva 135. Hospitalizirano je sedam osoba. Pod mjerom samoizolacije se nalaze 794 osobe.

Tijekom današnjeg dana održat će se sastanci sa gradskim i općinskim stožerima civilne zaštite, a nakon toga i sjednica županijskog stožera civilne zaštite na kojoj će se donijeti prijedlog o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Brodsko-posavske županije, a koji će odmah biti dostavljen nacionalnom Stožeru CZ radi donošenja Odluke, priopćeno je iz lokalnog stožera.

11:20 Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano 320 osoba od kojih su četiri osobe pozitivne na koronavirus. Jedna je s područja Općine Gorjani, druga s područja Općine Čepin, treća iz Belog Manastira, a četvrta osoba je iz Osijeka.

Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 17 oboljelih od koronavirusa od kojih je i dalje jedan pacijent na respiratoru. Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili tri nova kontakata, pa su trenutno na području naše županije u samoizolaciji 302 osobe.

11:00 Zagrebački stožer objavio je da je od jučer oboljela još 71 osoba. U Zavodu su testirane 384 osobe. 226 osoba je poslano u samoizolaciju

“71 je novi zaraženi. Od njih, dvadesetdvoje su povratnici s godišnjih odmora, devet su kontakti ranije oboljelih, trinaest je negativne epidemiološke anamneze. Nadalje, devet oboljelih su uvoz iz BiH, jedan je iz Francuske. Zagreb trenutno ima aktivnih 594 slučajeva”, kazala je zamjenica ravnatelja za stručne poslove Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Sandra Šikić.

“I danas je broj novozaraženih u Zagrebu na istoj razini kao i proteklih dana, ali kako će biti dalje to ovisi o nama i o svakom pojedincu. Lokalnu transmisiju možemo sami smiriti i poboljšati situaciju”, rekla je Šikić.

10:56 Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe od COVID-19. Jedna oboljela osoba je s područja grada Gospića dok je druga s područja općine Perušić. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

Ukupno je oboljelo 55 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 15 aktivnih slučajeva, 39 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. U protekla 24 h testirane su 24 osobe. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 81 osoba.

10:29 Na području Požeško-slavonske županije potvrđena su dva nova slučaja koronavirusa, a među njima i načelnik županijskog Stožera Vedran Neferović, izvjestio je županijski Stožer civilne zaštite. Neferovićev pozitivni nalaz na koronavirus potvrđen je u četvrtak, a u samoizolaciju su otišli njegovi kontakti iz županijske uprave s kojima je održao sastanak.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević izjavio je na konferenciji za novinare županijskog Stožera da se ne očekuju novi slučajevi koronavirusa vezani uz taj izvor. Među osobama koje su bile u kontaktu s Neferovićem je i županijska pročelnica za društvene djelatnosti, ali Tomašević ne očekuje da će to utjecati na pripreme za početak školske godine.

“Sukladno smjernicama Nacionalnog stožera pokrenuli smo postupak nabavke zaštitnih maski pa će sve škole dobiti isporuku kroz tri-četiri dana. Naručili smo 10.000 paketa, po dvije maske za svakog učenika”, istaknuo je Tomašević. U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 40 osoba pozitivno na koronavirus, a dvije osobe su na bolničkom liječenju.

10:16 Nedostatak pomoćno-tehničkog osoblja, prijevoz učenika, produženi boravak u školama, samo su neki od problema koji muče učitelje uoči početka školske godine u uvjetima korona krize. Iz Sindikata hrvatskih učitelja ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu uputili su danas otvoreno pismo koje možete pročitati ovdje.

10:08 Na području Zadarske županije 23 su nova slučaja zaraze koronavirusom. Devetero je novozaraženih iz općine Kali, a uglavnom je riječ o starijim osobama koje su bile u međusobnom kontaktu. Osam je novooboljelih iz grada Zadra, tri su osobe iz općine Sv. Filip i Jakov, dvije iz općine Sukošan i jedna s područja općine Zemunik Donji.

Na Covid JIL odjelu Opće bolnice Zadar noćas je preminula starija ženska osoba koja je bila kronični bolesnik. U samoizolaciji je 659 osoba, nadzor je istekao za njih 6066, a tijekom jučerašnjeg dana testirana su 224 uzorka. U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 17 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je troje na respiratoru.

10:03 Bjelovarsko-bilogorskoj županiji do sada nema novozaraženih koronavirusom. Danas do 10 sati stigla su tri negativna, dok se 59 nalaza još očekuje. U županiji je trenutačno 10 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U samoizolaciji je 121 osoba.

10:01 U Župi Vinica u Varaždinskoj županiji svećenik je pozitivan na koronu, a izvorište epidemije je svadba koja je inicijalno dovela do širenja virusa u populaciji unutar općine, piše eVaraždin.

Lokalni Stožer civilne zaštite građane je pozvao na povećan oprez, nošenje maski u otvorenom i zatvorenom prostoru, kontrolu okupljanja, socijalnu distancu, odgađanje organiziranih manifestacija i ostale aktivnosti kako bi se spriječilo širenje zaraze.

9:42 U Vukovarsko-srijemskoj županiji sedam je novih pozitivnih osoba na COVID-19 (četiri su iz Vrbanje i po jedna iz Vinkovaca, Županje i Cerne), a jedna je osoba preminula.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih je 605, od toga je 519 osoba izliječeno, a ukupno je 13 preminulih. Trenutačno je u županiji 17 osoba hospitalizirano zbog bolesti COVID-19. U samoizolaciji na području županije je 160 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je osam zdravstvenih radnika (po dva liječnika, medicinske sestre/tehničara, druga zdravstvena radnika i nezdravstvena radnika).

9:36 Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji četiri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Jedna je iz Novske, a tri su iz Petrinje te je kod svih osoba poznat izvor zaraze.

9:27 Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije, prim. dr. sc. Željka Karin od danas se nalazi u samoizolaciji nakon saznanja da je član njezine obitelji pozitivan na COVID infekciju, priopćeno je izStožera Splitsko-dalmatinske županije.

Po saznanju te informacije dr. Karin obavila je testiranje na koronavirus, a po pristiglom rezultatu testa potvrđeno je da nije pozitivna. Poštujući sve epidemiološke mjere, dr. Željka Karin nalazi se u samoizolaciji, dodaje se u priopćenju.

9:13 Načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić kazao je kako je trenutačna epidemiološka situacija na području županije zadovoljavajuća, ali da bi takva i ostala, nužno je uz odgovornost građana i preventivno djelovanje svih lokalnih stožera.

“Uoči početka školske godine Županija je dala Upute ravnateljima osnovnih i srednjih škola za organizaciju nastave sukladno navedenim epidemiološkim mjerama. Preporuka je da sva djeca 7. rujna fizički krenu na nastavu te smo osigurali 18 tisuća maski za sve učenike i nastavnike. U slučaju pojave zaraze u školama odluke i mjere će se donositi pojedinačno temeljem procjene epidemiološke struke prema područjima, odnosno žarištima”, dodao je Ljubić.

9:02 Nacionalni stožer civilne zaštite u 14 sati održat će presicu na kojoj će biti objavljeni novi podaci o epidemiji koronavirusa. Očekuje se da će biti riječi i o zahtjevu Stožera Dubrovačko-neretvanske županije za uvođenjem strožih mjera.

8:45 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 472 uzoraka brisova, od kojih je potvrđeno devet novozaraženih osoba. U šest slučajeva radi se o osobama iz mjera samoizolacije koje su bliski kontakt već poznatih pozitivnih osoba.

Kod dvije osobe radi se o uvezenom slučaju, odnosno o boravku na području srednje Dalmacije. Za jednu osobu u tijeku je epidemiološka obrada.
Trenutačno su 94 aktivne COVID pozitivne osobe. U mjerama samoizolacije nalazi se 312 osoba.

8:18 Slovačko vijeće epidemiologa objavilo je nova pravila za borbu protiv širenja koronavirusa koja će vrijediti od 1. rujna i dodalo nekoliko zemalja na crvenu listu rizičnih odredišta, među kojima i Hrvatsku, prenijeli su u petak slovački mediji. Više o tome možete pročitati ovdje.

8:03 Na području Primorsko-goranske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o kontaktima i povratnicima s godišnjeg odmora, izvijestio je Stožer PGŽ-a. Tri su osobe ozdravile u posljednja 24 sata pa je na području županije trenutno 74 osoba bolesno.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex