Fijasko DORH-a: ‘Palo’ 12 optužnica protiv velikih dobavljača koji su milijardama financirali Agrokor…

Fijasko DORH-a: ‘Palo’ 12 optužnica protiv velikih dobavljača koji su milijardama financirali Agrokor…

Nakon Francka i optužnice koja je prva pala u veljači, sada su propale i one protiv Tiska, Kraša, Saponie, Sokol Marića i drugih, pišu vijesti.hr

Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu stigla je ozbiljna pljuska sa suda. Dosad je odbačeno 12 od 13 gotovo identičnih optužnica podignutih protiv velikih dobavljača zbog navodno nezakonitog financiranja nekadašnjeg Todorićevog Agrokora.

Veliki dobavljači mogu biti mirni. Jedna za drugom, propale su gotovo sve optužnice iz afere mjenice.

“Sud je utvrdio kako te mjenice predstavljaju prave mjenice, dakle one nisu lažne, i kako sadrže sve bitne elemente i kao takve predstavljaju vjerodostojne vrijednosne papire koje su se mogle koristiti u pravnom prometu kao što su se i koristile”, rekao je Filip Glavaš, odvjetnik bivšeg predsjednika Uprave Saponie.

Sve je krenulo prošle godine, kada je zagrebačko tužiteljstvo češljalo dobavljače radi poslovanja s Agrokorom.

Ubrzo su podignuli 13 optužnica protiv različitih tvrtki i 29 osoba. I to zbog sumnje da su od 2010. do 2017. potpisali 3070 mjenica za nepostojeće usluge i da su sklapali usluge o faktoringu kojima se mjenice otkupljuju.

Pod optužbama su se tako našle nekad moćne tvrtke, Tisak, Kraš, Saponia, Chromos Agro, Sokol Marić i brojni drugi. Godinu dana kasnije, sve pada u vodu.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je u razdoblju od 2. ožujka 2020. do 15. srpnja 2020. zaprimilo odluke optužnih vijeća Općinskog kaznenog suda u Zagrebu u odnosu na 12 optužnica. Optužna vijeća tog suda odbacila su naznačenih 12 optužnica.

Odvjetnici zadovoljni ovakvim ishodom.

“Radi se o rješenjima suda kojima se oni očituju na rješenja o naše optužnice, a zaključili su ono što sam ja tvrdio od početka: da tu nema kaznenog djela, dakle da osobe koje su optužene u ovim stvarima, nisu počinili ništa”, izjavio je Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Zlatka Marića.

Iako je ovo velika pljuska tužiteljstvu, najteže su u ovoj priči, prošli dobavljači.

“Reputacijska šteta je u tom svijetu sasvim sigurno pričinjena čim je podignuta optužnica . Međutim to je još jedna gora stvar, a to je da su optužene osobe i da su se našle na udaru zakona osobe koje su u toj oaferi agrokor najviše oštećene”, poručio je Pavasović Visković.

“U svakom slučaju napravljena je ogromna šteta i po ugled Saponie i po ugled našeg branjenika, no ovom konkretnom situaciji ne mogu procijeniti koliko”, kazao je Glavaš.

I dok slučaj mjenica očito neće na sud, istom se nadaju i u velikom Agrokoru gdje se Todorića sa suradnicima tereti za izvlačenje milijardu i pol kuna.

“Ja priželjkujem da se to dogodi, jer ovdje kaznenih djela nema, jer činjenica da državno odvjetnišćtvo probija rok istrage za punih godinu dana ukazuje da dorh šalje jednu izuzetno lošu poruku, za nasa rokovi i zakoni ne vrijede”, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića.

RTL doznaje, u aferi Agrokor istraga je nedavno proširena na Ljerku Puljić, Ivana Todorića i Mislava Galića. No optužnice za taj slučaj još nema.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex