Važna obavijest HALMED-a: Povlači se serija jednog lijeka zbog otisnutog pogrešnog roka valjanosti

Važna obavijest HALMED-a: Povlači se serija jednog lijeka zbog otisnutog pogrešnog roka valjanosti

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMDE) objavila je da se povlači serija lijekova Lumidol 50 mg i Lumidol 100 mg otopina za injekciju/infuziju (tramadolklorid).

“Tvrtka Belupo lijekovi i kozmetika d.d., nositelj odobrenja za lijekove Lumidol 50 mg otopina za injekciju/infuziju i Lumidol 100 mg otopina za injekciju/infuziju (tramadolklorid), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serije 12HWVA lijeka Lumidol 50 mg otopina za injekciju/infuziju i serije 12J4SA lijeka Lumidol 100 mg otopina za injekciju/infuziju. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Navedeni postupak povlačenja lijekova provodi se zbog otisnutog pogrešnog roka valjanosti na vanjskom i unutarnjem pakiranju. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

Na tržištu Republike Hrvatske u prometu su dostupne druge serije predmetnih lijekova koje nisu zahvaćene navedenom neispravnošću, kao i lijekovi drugih proizvođača s istom djelatnom tvari, stoga povlačenje navedenih serija lijekova ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije”, priopćili su iz HALMDEA-a., piše N1