Uragan Kirk ide prema Europi, pogodit će ove zemlje: Prijete im snažni vjetrovi i obilna kiša

Uragan Kirk ide prema Europi, pogodit će ove zemlje: Prijete im snažni vjetrovi i obilna kiša

U Atlantskom oceanu zabilježena je intenzivna aktivnost uragana, dok su u Južnoj Americi mjeseci ispodprosječnih padalina doveli do ozbiljne suše.

Uragan Kirk kreće se prema Europi. Na svom vrhuncu, u središnjem Atlantiku, dostigao je status kategorije 4, s maksimalnim brzinama vjetra od 145 mph (oko 233 km/h). Kako se Kirk pomiče sjeveroistočno prema Europi, ostavljajući tople vode iza sebe, očekuje se da će do ponedjeljka biti degradiran na uragan kategorije 1, piše Večernji list.

U sljedećih nekoliko dana uragan Kirk proći će kroz proces poznat kao ekstratropska tranzicija, što znači da će izgubiti svoj status uragana kada stigne do europskih obala u utorak ili srijedu. Iako postoje određene nesigurnosti u meteorološkim modelima o točnoj putanji ovog ekstratropskog ciklona, predviđa se da će se kretati preko sjeverne Europe. Francuska, Belgija, Nizozemska i sjeverna Njemačka očekuju najjače vjetrove i najobilnije kišne padaline. Ako se sustav pomakne malo sjevernije, najjužniji dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva također bi mogli doživjeti jake kišne padaline.

U međuvremenu, i dalje je snažna aktivnost uragana u Atlantskom oceanu, a također se pomno prati uragan Lesie. Leslie, smješten u središnjem Atlantiku, u subotu je unaprijeđen u uragan kategorije 1, s maksimalnim održivim vjetrovima koji su do nedjelje navečer dostigli 90 mph (oko 145 km/h). Međutim, očekuje se da uragan Leslie neće dugo trajati, jer će do utorka ujutro biti smanjen na tropsku oluju. Također se predviđa da Leslie neće doći u kontakt s kopnom, što znači da neće izazvati štetu na obali.

U Meksičkom zaljevu zabilježena je tropska smetnja koja je dobila ime Milton i nedavno je unaprijeđena u tropsku oluju, čime je postala 13. tropska oluja u ovoj sezoni u Atlantskom oceanu. Očekuje se da će Milton brzo ojačati i postati snažan uragan dok se kreće prema Floridi u sljedećih nekoliko dana, piše Guardian. Iako još uvijek postoje neizvjesnosti oko točne putanje i jačine sustava, postoji mogućnost pojave jakih vjetrova, obilnih kiša i opasnih plimnih valova duž dijelova zapadne obale Floride. Ova situacija dolazi samo tjedan dana nakon što je uragan Helene izazvao ozbiljne gubitke života i štetu u nekoliko američkih država.

U Južnoj Americi suša predstavlja ozbiljnu krizu za mnoge regije nakon što je mjesecima bila ispodprosječna količina padalina. Ta situacija nedavno je prouzročila opsežne šumske požare u Brazilu. Razine vode u rijeci Amazon već mjesecima opadaju i dosegnule su najnižu razinu u posljednjih 120 godina, posebno u luci Manus. Trenutačna razina vode iznosi 12,66 metara, dok je prosječna razina 21 metar. Očekuje se da će se razina vode i dalje smanjivati u sljedećih nekoliko tjedana.