Biljka koja obećava: Odlična je u borbi protiv artritisa i visokog krvnog tlaka

Biljka koja obećava: Odlična je u borbi protiv artritisa i visokog krvnog tlaka

Limunska trava je tropska višegodišnja biljka porijeklom iz jugoistočne Azije. Iako raste na zemlji, miris ove biljke neodoljivo podsjeća na citrusnu notu limuna, ali je ipak nešto blaža i slađa.

Po izgledu, zeleni listovi i stabljika podsjećaju na mladi luk. U kuhinjama se često koristi kao dodatak juhama, morskim plodovima, neizostavan je dio curry začina, a mnogi uživaju dok ispijaju čaj od limunske trave.

Međutim, ova biljka se koristi i u druge svrhe.

U narodnoj medicini koristili su je kao prirodni dodatak, za bolju probavu, koristila se i za liječenje groznice, glavobolje, prehlade, bolova u stomaku i probave, visokog tlaka, a i danas je djelotvorna u borbi protiv jakih insekata, piše Danas.rs.

Ekstrakt ove biljke također pruža osvježavajući miris mnogim sapunima i dezinfekcijskim sredstvima. Limunska trava sadrži nekoliko vitamina i minerala koji su korisni za naše tijelo, uključujući željezo, cink i magnezij. Također sadrži visok postotak vode (šalica sirove limunske trave sadrži 47 grama vode).

Moć ove biljke leže u njenim antibakterijskim, antioksidativnim i antikancerogenim svojstvima. Ulje limunske trave može pomoći u opuštanju mišića, kao i u ublažavanju bolova u mišićima.

Preliminarna studija kod odraslih s reumatoidnim artritisom pokazala je da svakodnevno nanošenje čistog eteričnog ulja limunske trave na kožu tijekom 30 dana smanjuje rezultate bola u usporedbi s početnim razinama bola. Razine bola kod ispitanika postepeno su se smanjivale s 80 na 50 posto u roku od 30 dana., piše N1.