Dodik opleo po hrvatskom pravosuđu: “Ovakva presuda je skandalozna”

Dodik opleo po hrvatskom pravosuđu: “Ovakva presuda je skandalozna”

Općinski sud u Zadru kaznio je dvojicu članova pjevačke skupine Jandrino jato zbog pjevanja pjesama koje veličaju tzv. Republiku Srpsku Krajinu. Sada je na presudu reagirao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsjednik bosanskih Srba Milorad Dodik reagirao je na odluku Općinskog suda u Zadru koji je odredio novčane kazne za dvojicu članova krajiške pjevačke skupine Jandrino jato zbog pjevanja pjesama koje veličaju tzv. Republiku Srpsku Krajinu, pripadnike njenih oružanih pokreta, ali i pripadnike četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata. 

“Ovakva presuda je skandalozna s obzirom na to da su članovi grupe osuđeni zbog izvođenja pjesama u Republici Srpskoj. Članovima grupe Jandrino jato upućujem snažnu podršku, uz uvjerenje da će nastaviti da njeguju tradiciju i čuvaju kulturu svog kraja kao i do sada”, napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

Inače, članovi skupine Jandrino jato na sud su dospjeli jer su 2022. godine u Mrkonjić Gradu na javnoj priredbi izvodili pjesmu Jovan Dalmatinac, a iste godine u mjestu Borkovići otpjevali su i pjesmu Marširala kralja Petra garda uz izmijenjen tekst “Boj se bije za slobodu krajine Knina”, isti tekst ponovno su izveli 2023. u mjestu Debeljac. Ova pjevačka skupina izvodila je i pjesmu s tekstom Oj, Đujići, legendo Dinare o četničkom vojvodi-zločincu iz Drugog svjetskog rata, objasnili su iz Općinskog suda i dodali kako su svi ovi nastupi postavljeni na internetu, odnosno na javnom kanalu te su dostupni i građanima Hrvatske.

“Pjesme ovakvog sadržaja kod građana izazivaju nemir, posebno kod građana koji su bili direktno izloženi ratnim stradanjima, razaranjima i patnji, te se ovakvim ponašanjem remeti suživot hrvatskih građana Republike Hrvatske i građana srpske nacionalnosti”, istakli su iz Općinskog suda., prenosi dnevnik.hr