Treći dan borbe s vatrom u Tučepima i Vrsinama

Treći dan borbe s vatrom u Tučepima i Vrsinama

Još nisu ugašena dva velika požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji, onaj u Tučepima i u Vrsinama kod Trogira. Na terenu su i dalje brojne vatrogasne snage iz cijele Dalmacije i kontinentalnih županija, od jutros im ponovno pomažu protupožarni zrakoplovi. Na oba požarišta još ima otvorene vatre, na vrlo nepristupačnom terenu, ali naseljena mjesta nisu ugrožena. U skradinskom zaleđu, u Šibensko-kninskoj županiji, izgorjelo je 1300 hektara u golemom požaru koji tim područjem hara od utorka. Trenutačno nema otvorenog plamena., piše HRT

Dukić o požaru u Skradinu: Znamo odakle je krenuo požar, radi se na utvrđivanju uzroka

09:40

Iz Skradina se javila HRT-ova novinarka Ivona Ramadža Čolić. Rekla je da otvorenog plamena ima, ali samo na jednom mjestu.

– Vatra je ušla u kanjon Krke, riječ je o nepristupačnom terenu koji će se natapati po potrebi iz zraka. A onda svaki pedalj zgarišta mora proći i pješadija. Na terenu je 120 vatrogasaca sa 39 vozila, rekla je.

A može li se govoriti o uzrocima požara pitali smo Darka Dukića, županijskog vatrogasnog zapovjednika.

– Teško je govoriti o uzrocima. Tu je policija koja radi na tome. Znamo mjesto odakle je krenulo i radi se i na tome, rekao je.

Osvrnuo se i na brzo širenje požara. 

– Dosta teško ih je gasiti. Mi smo tu angažirali 200 vatrogasaca i 50 velikih vatrogasnih vozila. Pridružio nam se i veliki broj domaćeg stanovništva. Doslovce svaki čovjek koji se osjeća sposoban da se priključi gašenju, on se priključio. Nismo otjerali nikoga, pozivamo ih da nam se pridruže, rekao je, te dodao da odlično funkcionira i videonadzor.

– Na samom domu DVD-a Dubravice, postoji kamera koja je pod ingerencijom nacionalnog parka, umrežena je u naš vatrogasni sustav i sa te kamere je i uočen požar, te se odmah krenulo u gašenje. Ali kad se sve spoji, konfiguracija terena, vegetacija na tom prostoru i vremenski uvjeti, onda je to sve pripremljeno za jednu katastrofu. Velika je opožarena površina, 1350-1400 hektara, linija vatre je 28 kilometara. Možemo biti svi skupa, sretni i zadovoljni jer smo svi živi i zdravi, rekao je.

Smatra i kako bi se osim novčanih kazni, trebale početi naplaćivati i sve vatrogasne intervencije. 


Tučepi: Stanje je dobro, vatrogasci sve snage usmjerili na Biokovo

09:18

Iz Tučepa se javio HRT-ov novinar Dominik Strize s najnovijim informacijama. Rekao je da je stanje dobro i da su vatrogasci sve snage usmjerili na Biokovo.

– Cijeli dan se izmjenjuju vatrogasci sa kontinenta, sa obale, cijelog Makarskog primorja, od Dubrovnika pa sve do Splita. Zračne snage su ključne. Kanaderi ne mogu letjeti zbog gustog dima koji se nadvio nad Tučepima. Očekujemo da bi one mogle doći negdje oko 11 sati, kada vjetar malo raščisti ovaj dim i kada im omogući da oni počnu letjeti nad ovo područje, natapati ga i pomoći vatrogascima u gašenju, rekao je.