Uhvaćena dva Poljaka. U Splitu s preko 100 auta pokrali dijelove, šteta je golema

Uhvaćena dva Poljaka. U Splitu s preko 100 auta pokrali dijelove, šteta je golema

JUČER su na području Makarske uhićena dva Poljaka za koje policija sumnja da su pokrali dijelove sa stotinu različitih auta na splitskom području.

Policija ih sumnjiči da su u noći s 2. na 3. srpnja na splitskom području s većeg broja automobila skinuli razne dijelove u vrijednosti od oko 45 tisuća eura. Nakon toga, u idućih sedam dana policija kaže da je evidentirala krađe autodijelova s velikog broja osobnih vozila na području Splita, Mimica, Nemira, Omiša, Baške Vode, Tučepa i Makarske.

Policija je utvrdila da su dva Poljaka zajedno bila smještena u Makarskoj te da su dogovorno skidali dijelove auta i potom ih krali. 

Našli im hrpu auto dijelova, alat i maske kojima su se maskirali

U pretresu vozila i apartmana pronašli su im golemu količinu različitih auto dijelova. Redom to su: ogledala s retrovizora, ukrasne kape kotača, upravljački uređaji sa softverom za automatsku regulaciju razmaka i senzor radara, rešetke dovoda zraka, prednji znakovi vozila, radarski senzori i brisači.

Pronađen im je i alat te kape i marame kojima su se maskirali. Na mjesta događaja dolazili su osobnim vozilom, biciklima i pješice. 

Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su za vrijeme boravka u Makarskoj otuđili i električni romobil. Također, utvrđeno je da je 32-godišnjak na vozilo koje su koristili postavio krivotvorene registarske oznake i postoji sumnja da je navedeno vozilo koje su koristili također otuđeno, dodaju iz policije.

Pokrali dijelove s preko 100 auta, ukrali električni romobil

Dijelove su otuđili sa 107 vozila, a materijalna šteta, odnosno vrijednost otuđenih dijelova, procjenjuje se na oko 150 tisuća eura.

Namjera je očito bila preprodaja dijelova na crnom tržištu u cilju ostvarenja zarade, zaključuje policija.

“Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su izradili elektronički uređaj koji služi kao sredstvo za provaljivanje, koji je tijekom pretrage pronađen, te da su na području  Makarske 7. srpnja 2024.godine iz trgovine otuđili električni romobil. Nadalje, 32-godišnjak je na vozilo marke BMW postavio nepripadajuće registarske oznake Republike Poljske.

Provedenim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 29-godišnjak i 32-godišnjak ostvarili obilježja devet kaznenih dijela krađe iz čl. 228. st. 3, u svezi s člankom 52 (produženo djelo) Kaznenog zakona, kazneno djelo krađe iz čl. 228.st. 1, kazneno djelo izrade i nabavljanja oružja i sredstava namijenjenih počinjenju kaznenog djela iz čl. 330. st. 2., a 32-godišnjak i kazneno djelo krivotvorenja isprave.

Nakon dovršenog istraživanja, danas će uz kaznenu prijavu biti privedeni pritvorskom nadzorniku”, navodi se u priopćenju PU splitsko-dalmatinske., piše Index.hr