Majka djeteta sa shizofrenijom: Počelo je u srednjoj. Na kraju je ubio člana obitelji

Majka djeteta sa shizofrenijom: Počelo je u srednjoj. Na kraju je ubio člana obitelji

MAJKA djeteta s paranoidnom shizofrenijom ispričala je u emisiji Provjereno kako je njen sin u napadu manije ubio bliskog člana obitelji.

“Kada sam ja to saznala, kada su mi javili, meni se suzila svijest skroz. Ja sam jednostavno počela toliko vrištati i nisam mogla to uopće prihvatiti”, prisjetila se majka koja je pod uvjetom anonimnosti pristala ispričati cijelu priču. 

Kaže kako se još uvijek nije pomirila sa situacijom. “Na kraju dana kada ostaneš sam, ili ujutro kada se probudiš, to je prva misao kada se probudiš – on je živ, a mrtav je. Ja sam živa, a mrtva sam. I ne znam kako dalje uopće živjeti s time”, navela je. 

“Kao dječak je bio preosjetljiv”

Tvrdi kako su sinovu bolest znali i borili se s njome godinama. Dodala je kako je ekstremnih epizoda bilo i ranije, ali ne ovako tragičnih. Naglasila je kako je njen sin u djetinjstvu bio sasvim običan dječak kojeg su svi voljeli.

”Ja imam dvoje djece, on je bio onaj koji je bio preosjetljiv, i jako nježan, i jako pažljiv i nikad nije bilo nikakvih problema s njim. On je uvijek bio jako miran i nikad nije radio nikakve scene. Uredan, poslušan, kad god si mu nešto rekao, on bi to napravio”, kazala je. 

“Uvijek mi je dolazio i pitao: ‘Kak’ si mama?’ Nosio mi kakao da ozdravim što prije, pisao mi porukice, znači bio je jedno normalno dijete koje je bilo prekrasno, nasmijano, zaigrano, svi su ga voljeli u kvartu”, nastavila je. 

Tek u srednjoj školi se javljaju prvi znakovi čudnog ponašanja, ali majka je smatrala kako je riječ o uobičajenim posljedicama puberteta koje će proći. 

“Rekli su da mora piti tablete”

”Do jednog dana kad je on dotrčao izvana, od nekuda, i on je počeo pričati takve nebuloze, da je bio u nekom društvu, da su ga tamo htjeli otrovati, da su mu podvalili neku tabletu, da ga proganjaju, da ga prate, da će biti nešto u vijestima o njemu, na televiziji je nešto o njemu”, ispričala je. 

“Znači on je poveznice posvuda nekakve, grafiti mu se smiju, na tim grafitima on ima poruke koje su upućene njemu. I sad ja to slušam, gledam i onak’, ne znam što bih mu rekla”, opisala je prvu epizodu. Sina su tada zadržali u psihijatrijskoj bolnici i dijagnosticirali mu nespecifičnu psihozu. 

Majka navodi kako je dobio terapiju, ali se žali da njoj nitko nije rekao kako da pomogne svom bolesnom djetetu. 

“Ti kao roditelj se nađeš u nekoj situaciji di nemaš pojma što je uopće to i ono normalno Google, tražiš, čitaš. To vam je tako i tako, to vam je to i to, možete očekivati to i to, kad dođe u ovakvu fazu, morate raditi ovo ili ono. Ne, oni su rekli on mora piti lijekove i ako ne pije tablete, njemu će biti samo gore i nakon tipa tri tjedna su ga otpustili takvog kući”, istaknula je. 

“Od terapije je bio kao zombi”

Terapija nije riješila problem. Majka se prisjetila kako je njen sin govorio da je faraon, da ima moći, treće oko kojim je povezan sa svima i može osjetiti kako tko razmišlja. “U svojoj je glavi čuo tisuće glasova”, napomenula je. 

“Znao mi je svašta pričati, ono takve sumanute misli je znao imati, točno ono borbe u glavi između zla i pakla i znao je reći: ‘Na mom lijevom ramenu mi je anđeo, na desnom mi je vrag.’ Znao mi je govoriti da je on vrag, da je on izašao iz podzemlja, da zašto smo ga budili, da on ima neke moći, da zašto smo budili mrtve”, rekla je. 

“Nije on meni znao točno specificirati i ono, reći što to on sve osjeća, ali kad vi slušate dijete koje vam govori nešto toliko ozbiljno, a vama se od toga sledi krv u žilama jer onako, ja sam te rodila, nisi iz podzemlja, nisi anđeo, nisi vrag”, dodala je. 

Terapiju je na početku pio redovito, ali ona je izazivala vrlo teške nuspojave. “Ta terapija koju je on uzimao, on je bio kao zombi, on je od 24 sata što traje dan 16 sati znao spavati”, naglasila je. Tada je sin prestao piti terapiju te pokušao živjeti i raditi bez nje. 

“Znači on je meni skroz promijenio lice, meni on više nije moje dijete bilo. On je fizionomiju promijenio, taj pogled, tu tupost, to nešto što uopće kada vidite, tu nema ničega. Tu nema života”, navela je. Kaže kako nije podržavala odluku o prestanku konzumiranja lijekova. 

Dan prije zločina je priveden

“Ja sam na žalost u svojoj obitelji imala i prije situaciju, odnosno imala sam dva ujaka koja su imala isto tako dijagnosticiranu paranoidnu shizofreniju gdje su oni sami sebe ubili. Možete li misliti s kojim strahom ja živim jer znam da se to može i njemu dogoditi”, istaknula je. 

Ispričala je kako je policija privela njenog sina samo dan prije nego što je počinio ubojstvo. Priveli su ga zbog napada na drugu osobu, a ona ih je nazvala kako bi im rekla da je njen sin teški psihički bolesnik i zamolila ih da ga odvezu u neku od psihijatrijskih bolnica.

Tvrdi da su u policiji to odbili. “Oni njega nisu psihički pregledali, nije bio odvezen na moju molbu i 24 sata nakon toga kada je pušten bio iz zatvora. On je učinio ono što sam se ja najviše bojala”, kazala je. 

“Samo sam doživjela takav živčani slom, srce mi je otkazalo. I sada ja moram živjeti s time. Imam dijete, i dalje imam dijete. Imam i drugo dijete. Ja sam živa, ali sam mrtva iznutra”, zaključila je., prenosi Index.hr