Usvojena UN-ova rezolucija o Srebrenici: “To je politička poruka, a pozicija jedne države je zanimljiva”

Usvojena UN-ova rezolucija o Srebrenici: “To je politička poruka, a pozicija jedne države je zanimljiva”

Komentatorica, urednica vanjske politike i reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović komentirala je usvajanje rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju o Srebrenici nakon što je za to glasala natpolovična većina zemalja članica UN-a. 

“Očekivala sam da će rezolucija biti usvojena natpolovičnom većinom glasova, ali ovaj omjer pokazuje geopolitičku podijeljenost zemalja članica Ujedinjenih naroda na prorusku i na prozapadnu stranu. Srbija i Rusija su uspjele lobirati kod određenog broja zemalja koje su bile protiv, a neke su bile i suzdržane”, kazala je u svojoj analizi komentatorica, urednica vanjske politike i reporterka Nove TV Ivana Petrović.

“Rezolucija je samo politička poruka. Pravne dileme oko Srebrenice nema s obzirom na to da je Međunarodni sud pravde masakr u toj maloj bošnjačkoj enklavi proglasio genocidom. Sud nije mogao zatvoriti oči pred više od 8500 ubijenih muškaraca”, dodala je.

Sud je, podsjetila je Petrović, proglasio Srbiju odgovornom jer ga nije spriječila zato što nije poštovala dvije odluke tog istog Suda o Srebrenici kao zaštićenoj UN-ovoj zoni iz 1994. godine.

“Njemačka je pokretač svega ovoga i njihova pozicija je zanimljiva. Možda to nije lijepo reći, ali da nema izraelske odmazde u Gazi, ova rezolucija možda ne bi bila kreirana”, smatra Petrović.

“Njemačka politika zbog svoje povijesne stigme ne može ne podržavati Izrael pa se ovakvom politikom, odnosno rezolucijom o Srebrenici, dodvorava, ne znam koji drugi izraz bih upotrijebila, islamskom svijetu i zbog svojih unutarnjih prilika i zbog vanjskopolitičkih pozicija”, kazala je.

Hrvatska je jedan od sponzora ove rezolucije, a predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik najavljuje početak razdruživanja Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine.

“Očekujem oštru reakciju američkog veleposlanika u BiH, a od Europske unije ne očekujem ništa. Što se Hrvatske tiče, to je naše susjedstvo i ako se tamo bilo što zakuha, bojim se da Hrvatska za to nije ni politički ni diplomatski spremna”, zaključila je Petrović.