STUDIO B: Provedba kampanje „Super tata“

STUDIO B: Provedba kampanje „Super tata“

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja od 1. rujna 2023. godine provodi projekt „Roditeljski kompas“. Cilj projekta je pružanje aktivne podrške roditeljima na području zapadnog dijela Brodsko-posavske županije. Projekt je podržao Središnji državni ured za demografiju i mlade u iznosu od 12.605,00 eura. Partneri u provedbi projekta su Općina Vrbje i Udruga za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja „Pozitiva“.

U sklopu projekta održano je nekoliko aktivnosti: „COOL roditelj“ edukacije za roditelj; „Razgovaraj i ti“, individualno i grupno savjetovalište za roditelje; istraživanje o uključenosti očeva u obiteljskom životu te predavanje „Digitalni kompas“.

Od rujna prošle godine do sada smo provodili kampanju „Super tata“ čiji je primarni cilj poticanje očeva na veću uključenost u obiteljskom životu. U početnoj fazi aktivnosti smo identificirali potencijalne sudionike; izradili sadržaj i plan kampanje, odabrali očeve i profesionalnog diplomiranog videografa. Nakon toga je održano snimanje očeva u prostoru naše Udruge te smo krajem prosinca započeli s objavljivanjem video priča na društvenim mrežama – Facebook, Instagram i TikTok i to dva puta mjesečno.

Provođenjem kampanje htjeli smo utjecati na povećanje svijesti o važnosti uključivanja očeva u obiteljski život i podizanje razine razumijevanja njihove uloge u brizi za djecu; pružiti pozitivan utjecaj promicanju ravnopravnog roditeljstva te pružiti podršku ženama u ruralnim sredinama kroz aktivniju ulogu očeva u obiteljskom životu.

Ponosni smo što smo ovom aktivnošću obuhvatili vrlo različite profile očeva, od

poduzetnika, javnih službenika, poljoprivrednika, radnika u različitim sektorima, pa čak i

jednog općinskog načelnika; te očeve s različitim brojem djece i različitom dobi – životnom i onom u kojoj su postali očevi. U kampanji su sudjelovali Bernard Kumić Berny, Ivan Tucić, Bruno Bušić, Ivica Marković, Stjepan Matijević, Emanuel Budimir, Mladen Jureković i Igor Jurišić.

Svi očevi su opisali sebe i svoju ulogu u obitelji, kako se nose s izazovima očinstva i mogućim negativnim komentarima u odnosu na njihovu aktivnu ulogu te kako s nose s takvim komentarima, te koje su lijepe strane njihove uloge.

Neke od izjava koji bismo izdvojili su: „… Ideš na put, voziš automobil, puno više paziš kako voziš, iako si sam u autu, jer imaš nekog tko te čeka…“; „…Kad ih ušuškaš u krevet, to je jednostavno neprocjenjivo…“; „…To su u našem društvu sve stereotipi, kao vidi on kuha ručak ili vidi on presvlači pelene, to je sasvim normalna stvar, prirodna i nije ništa neobično…“; „…Svaki uspjeh moje djece meni znači jako puno…“; „…Čim se pojavim na vratima, kao da me nisu sto godina vidjeli, to mi je najdraže…“; „…Sudjelujem jednako, mi smo ravnopravni, što se tiče mene i žene nema podjele muško-ženskih poslova…“; „…Prisutan sam, aktivan od nultog dana, bio sam na porodu…“ i „…U kriznim situacijama je potreban tata i tu je moja najvažnija uloga…“.