Navijat ćete za Dalića i Vatrene u Njemačkoj? Ako planirate i oprati auto, prijeti vam kazna do 100.000 eura

Navijat ćete za Dalića i Vatrene u Njemačkoj? Ako planirate i oprati auto, prijeti vam kazna do 100.000 eura

Brojni će hrvatski navijači ovog lipnja ‘zapaliti‘ za Njemačku gdje je na rasporedu Europsko prvenstvo u nogometu. Zlatko Dalić, Luka Modrić i ostatak društva trebao bi donijeti nove sretne trenutke naciji, a navijači svakako trebaju biti oprezni da ih ljubav prema Vatrenima ne opali po džepu.

Uz ona uobičajena upozorenja za vozače, naravno da ne piju i voze i poštuju ograničenja brzine, u zemlji domaćinu Eura 2024. važi i jedno posebno ograničenje, odnosno zabrana, a koje u Hrvatskoj nema.

Kako pokazuje izvješće Njemačke automobilske zadruge za 2019. godinu, oko 40 posto vozača pere svoje automobile jednom mjesečno, gotovo tri četvrtine njih u autopraonici za prosječno 11 eura po pranju ili 130 eura godišnje.

E pa što to sad ima veze? Ima, itekako. Jer, ako poželite uštedjeti na pranju pa to odraditi sam, što hrvatskim vozačima često padne na pamet, razmislite opet.

Samostalno pranje automobila može biti zabranjeno i, ovisno o saveznoj zemlji, može biti kažnjeno kaznama do 100.000 eura. Razlog tome je tzv. Zakon o vodnim resursima (WHG), koji zabranjuje korištenje otrovnih tvari ili tvari koje onečišćuju vodu koja potom ide u podzemne vode (članak 48. WHG), piše Dnevni avaz.

Stvar je ekologije i trebate jamčiti da kemijski onečišćena voda neće prodrijeti u tlo. Tako kazna za onečišćenje podzemnih voda velikim količinama drugih tekućina koje zagađuju vodu u saveznoj zemlji Saska iznosi do 100.000 eura. Pa vi vidite, prenosi Slobodna Dalmacija.