Zanimanje koje nitko ne želi: ‘Za 10-ak godina neće nas imati tko porađati’

Zanimanje koje nitko ne želi: ‘Za 10-ak godina neće nas imati tko porađati’

Povodom Međunarodnog dana primalja mnoga rodilišta će tijekom idućeg tjedna imati dane otvorenih vrata , a Hrvatska komora primalja poklanja trudnicama i njihovim partnerima besplatan tečaj za porođaj i dojenje u Zagrebu.

Na današnji dan 5. svibnja obilježava se u cijelom svijetu Međunarodni dan primalja. Navedeno se obilježava od 1992. godine te nam svake godine pruža priliku da se zahvalimo svim sadašnjim i budućim primaljama koje cijeli svoj radni vijek posvećuju pomaganju ženama u najtežim, najizazovnijim, a istovremeno najsretnijim trenucima u njihovom životu.

Međutim sve ih je manje, posao nije primamljiv mlađim generacijama, a kako kažu na burzi se netko ne prijavljuje jer ih na burzi rada ni nema.  Na međunarodni dan primalja one upozoravaju. Već sada u sustavu ih nedostaje, a za 10-ak godina trećina će otići u mirovinu. Studij primaljstva postoji samo u Rijeci Splitu.

“Tempom kojim sada educiramo primalje, ako sve i ostanu u sustavu i ne odu iz Hrvatske nećemo nadoknaditi ni trećinu onih koji će nedostajati za 10 godina. To je budućnost, ali već u ovom trenutku nedostaje primalja i u ovom trenutku se otvaraju radna mjesta na koja se nitko ne prijavljuje jer primalja na burzi rada nema“, poručila je za RTL Barbara Finderle, predsjednica Hrvatske komore primalja., prenosi Vecernji.hr