Milanović će potpisati rješenje o Markiću: “Pohvalno što je tehnički predsjednik Vlade svoje postupanje vratio u ustavne okvire”

Milanović će potpisati rješenje o Markiću: “Pohvalno što je tehnički predsjednik Vlade svoje postupanje vratio u ustavne okvire”

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će danas Rješenje o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije kojim se Daniel Markić imenuje vršiteljem dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije s danom 6. svibnja 2024., do imenovanja ravnatelja, a najduže na rok do dva mjeseca.

Priopćeno je to danas iz Ureda predsjednika, nakon što je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade objavio da je uputio predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću prijedlog za privremeno produljenje mandata aktualnom ravnatelju Sigurnosno-obavještajne agencije Danijelu Markiću, kojem mandat istječe 5. svibnja.

“Danas sam uputio prijedlog predsjedniku Republike za daljnje produljenje mandata aktualnom ravnatelju SOA-e Danielu Markiću”, kazao je predsjednik Vlade.

U priopćenju iz Ureda predsjednika najavljuju, dakle, da će predsjednik potpisati Rješenje i dodaju:

“Predsjednik Republike predložio je predsjedniku Vlade RH još 11. ožujka 2024. imenovanje Daniela Markića vršiteljem dužnosti ravnatelja SOA-e do imenovanja novog ravnatelja, a najduže na rok do dva mjeseca. Imajući u vidu najavu raspuštanja Hrvatskog sabora, Predsjednik Republike upozorio je već tada predsjednika Vlade RH kako je izgledno da će mandat ravnatelja SOA-e završiti u trenutku kada vrlo vjerojatno još neće biti formirana nova Vlada RH te se zbog toga neće moći provesti ni zakonska procedura imenovanja ravnatelja SOA-e.

S obzirom da još nije formirana nova Vlada RH, a ravnatelju SOA-e Danielu Markiću 5. svibnja 2024. završava mandat na toj dužnosti, prijedlog Predsjednika Republike da se Daniela Markića imenuje za vršitelja dužnosti ravnatelja SOA-e pokazao se sada kao jedino racionalno i odgovorno rješenje. Iako je Rješenje o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja SOA-e moglo i trebalo biti doneseno još u ožujku, odluku danas tehničkog predsjednika Vlade RH da prihvati njegov raniji prijedlog, Predsjednik Republike smatra jedinom mogućom i ispravnom odlukom.

Isto tako, dobro je pa i pohvalno što je tehnički predsjednik Vlade RH svoje postupanje vratio u ustavne okvire te što je opet svjestan da mora surađivati s Predsjednikom Republike kako to propisuju hrvatski Ustav i zakoni”, navode u priopćenju., doznaje N1