Dr. Srića: Alergija se može definirati kao bolest modernog doba

Dr. Srića: Alergija se može definirati kao bolest modernog doba


Više od 150 milijuna građana EU – gotovo svaka treća osoba – pati od kronične alergije, 70 milijuna Europljana ima astmu, oko 100 milijuna živi s alergijskim rinitisom, a 17 milijuna s alergijom na hranu, piše HRT.

Procjenjuje se kako će do 2025. polovica cjelokupnog stanovništva EU-a biti pogođena ovim bolestima. Klimatske se promjene događaju, utječu na sve oko nas pa tako i na obolijevanje od alergija i ostalih bolesti dišnog sustava.

Primarijus dr. Saša Srića, internist, pulmolog, voditelj Odjela opće interne medicine u KBC Zagreb, naglašava važnost ozbiljnog pristupa alergijama.

Iako su neki možda alergije smatrali samo prolaznim tegobama, njihov sve veći broj i utjecaj na kvalitetu života zahtijevaju ozbiljan tretman.

– Alergija se može definirati kao bolest modernog doba, a njezina incidencija dramatično raste, ističe dr. Srića. Potrebno je pravovremeno prepoznati simptome, dijagnosticirati alergiju i započeti odgovarajući tretman.

Simptomi alergijskih reakcija variraju, ali uključuju curenje nosa, svrbež očiju i kašalj. Prepoznavanje tih simptoma i obrat liječniku ključni su za adekvatan tretman. Dr. Srića također naglašava važnost izbjegavanja alergena, iako to može biti izazovno.

Gostujući u Studiju 4 dr. Srića je objasnio da su alergijske reakcije sezonske, a mnoge se javljaju upravo tijekom ovog dijela godine kada su alergeni u zraku najintenzivniji.

Osim kod odraslih, simptomi su slični i kod djece.

– Ako primijetite simptome kao što su curenje nosa, svrbež očiju ili kašalj, važno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se postavila točna dijagnoza i započeo odgovarajući tretman, naglašava dr. Srića.

Uz to, dr. Srića upozorava na neopravdano korištenje antibiotika u slučajevima alergijskih reakcija, ističući da je važno educirati pacijente o pravilnom pristupu i tretmanu alergija, piše HRT.