Održana uvodna konferencija projekta „Zaželi jednake mogućnosti II, SF.3.4.11.01.0514“ Udruge DEMOS MEDIA….

Održana uvodna konferencija projekta „Zaželi jednake mogućnosti II, SF.3.4.11.01.0514“ Udruge DEMOS MEDIA….

U petak, 26. travnja 2024., u Rešetarima je održana uvodna konferencija projekta „Zaželi jednake mogućnosti II, SF.3.4.11.01.0514“. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda Plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. Odobren je kroz Otvoreni javni poziv „Zaželi – prevencija institucionalizacije”. Ukupna vrijednost projekta je 396.000,00 € sa stopostotnom stopom sufinanciranja iz Europske unije i/ili Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Konferenciji su nazočili_e predsjednik Udruge Mario Strinavić, Barbara Jurčević i Lidija Konjević ispred partnerske institucije Općine Vrbje, članice projektnog tima, buduće zaposlenice, predstavnice institucija i OCD-a s kojima Udruga surađuje, te predstavnici lokalnih medija.

Konferenciju je otvorila voditeljica projekta Nikolina Jureković koja je pozdravila sve prisutne, nakon čega je, ispred partnerske organizacije Općine Vrbje, te u ime načelnika Općine, prisutne pozdravila Barbara Jurčević koja je naglasila kako se Općina Vrbje uvijek rado odaziva pozivu za partnerstvo, naročito kad je riječ o visokovrijednim projektima kao što je ovaj. Izrazila je kako je veseli da će još više korisnika_ica s područja općine biti obuhvaćeno, te kako ova usluga puno znači kako korisnicima_icama, tako i cijeloj lokalnoj sredini. Čestitala je nositelju projekta, te poželjela uspješan rad zaposlenicama i cijelom projektnom timu.

Ispred Hrvatskog zavoda za socijalni rad – Područnog ureda Nova prisutnima se obratila Ankica Turkalj koja je istaknula kako se na našem području suočavamo s velikim nedostatkom smještajnih kapaciteta za starije osobe koje ostaju živjeti u samačkim kućanstvima, bez dostatne podrške, te kako naš projekt uz to što pruža podršku korisnicima i korisnicama, rasterećuje sustav socijalne skrbi i omogućuje što duži ostanak u vlastitom domu, a što oni sami_e najviše i žele. Također je naglasila kako će nam Područni ured pružiti podršku u provedbi, te kako je veseli da ćemo ponovo surađivati, ovaj put na jedan značajno duži period, te je pozdravila sve prisutne u ime svih zaposlenika_ica Područnog ureda.

Ispred suradničke organizacije, Udruge Studio B, prisutne je pozdravila članica Izvršnog odbora Valentina Stojaković koja se zahvalila na Pozivu, čestitala svim budućim zaposlenicama te im poželjela kvalitetan i uspješan rad.

U ime nositelja projekta, govor je održao je predsjednik Udruge Mario Strinavić koji je izrazio zadovoljstvo odobrenjem projekta kojeg smo svi nestrpljivo čekali te zahvalnost Vladi RH na prepoznavanju potreba i činjenici da je ovaj put riječ o zaista dugom trajanju projektnih aktivnosti. Naglasio je kako Udruga već ima iskustva u provedbi ove vrste projekta u prethodnoj fazi, te kako će obuhvat korisnika_ica biti zaista širok, od općina Okučani, Gornji Bogićevci, Rešetari i Vrbje, do grada Nova Gradiška. Čestitao je svim budućim zaposlenicama i poželio sreću i uspjeh u radu cijelom projektnom timu.

Nakon uvodnih riječi program Zaželi, strateški okvir i projekt je predstavila voditeljica Nikolina Jureković.

Opći cilj projekta “Zaželi jednake mogućnosti II“ je povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije starijih osoba i osoba s invaliditetom osiguravanjem dugotrajne skrbi. Specifični cilj projekta je pružanje usluge potpore i podrške za ukupno 48 najpotrebitijih korisnika i korisnica, starijih osoba i osoba s invaliditetom, s područja zapadnog dijela BPŽ, u razdoblju od 33 mjeseca koje će obavljati 8 pružatelja_ica usluge. Projekt će osigurati pružanje socijalne usluge na području JLS-a prve, druge i četvrte skupine što će doprinijeti razvoju lokalne zajednice.

Projekt će trajati do 11. ožujka 2027. godine. Sve pripremne radnje su obavljene i pružateljice usluge počinju raditi 1. svibnja 2024. godine.

Važno je naglasiti kako je Javni poziv za pripadnike_ice ciljnih skupina trajno otvoren, stoga pozivamo sve potencijalne korisnike i korisnice s područja 10 jedinica lokalne samouprave u novogradiškom okruženju da se slobodno i dalje prijavljuju, kako bi bili uvršteni na listu čekanja.

Projekt adresira rizik od daljnjeg socijalnog isključivanja starijih osoba i OSI te im omogućuje svakodnevnu pomoć i podršku sa svrhom osiguravanja dugotrajne skrbi i prevencije institucionalizacije. Provedba projekta pridonijet će njihovoj većoj socijalnoj uključenosti, ostanku u vlastitom domu te osiguravanju prava na život u zajednici. Također, povećat će se samostalnost, ublažiti rizik od siromaštva i povećati razina kvalitete života 48 korisnika_ica.

Projektne aktivnosti možete pratiti na mrežnoj, odnosno Facebook stranici projekta.