Bivša manekenka umalo je umrla pokušavajući izliječiti rak sokovima

Bivša manekenka umalo je umrla pokušavajući izliječiti rak sokovima

BIVŠA manekenka koja je umalo umrla pokušavajući izliječiti rak dijetom sokovima upozorava da se ne odbacuju tradicionalni medicinski savjeti i pokušavaju pronaći alternativne informacije na internetu. Irena Stoynova platila je 2000 funti za sokovnike i provodila i do tri sata dnevno pripremajući tekuće obroke za sljedeći dan, vjerujući da će se tako osloboditi ne-Hodgkinovog limfoma, piše Sky News.

Ovoj 39-godišnjakinji dijagnosticiran je limfom u lipnju 2021. kada su joj liječnici preporučili konvencionalno liječenje, ali je ona to odbila nakon što je gledala kako ljudi “pričaju o stopi uspjeha alternativnih terapija na internetu”.

Stoynova iz Crondalla u Hampshireu kaže da je bila na dijeti sokovima dvije i pol godine, ali je također isprobala dijetu sirovom hranom, povremeni post, kuhanje biljaka i posebne čajeve.

Okrenula se savjetima s interneta i alternativnoj medicini

Rekla je da su joj savjetovali da krene s kemoterapijom, ali se okrenula internetu kako bi pronašla alternativni savjet i od tamo je sve krenulo. Poslušala je jednog čovjeka sa stotinama tisuća pratitelja na društvenim mrežama koji je tvrdio da se tijelo može “samo izliječiti” radikalnom promjenom načina života i prehrane.

Stoynova je rekla da je postala fanatik raznih dijeta i holističkih terapija koje je slijedila: “Bilo je to poput tunela. Nisam mogla stajati na nogama, bila sam tako slaba, imala sam nesanicu i halucinacije. Nisam imala snage ni otvoriti vrata dostavljaču.”

Bila na rubu smrti

Nije mogla disati zbog tekućine u plućima, a zbog dijete je izgubila 20-ak kilograma. Liječnici su rekli da je Stoynova bila na rubu smrti kada je u svibnju prošle godine kolima hitne pomoći dovezena u bolnicu Frimley Park.

Liječnici su joj rekli da će vjerojatno umrijeti ne bude li se liječio rak – koji je bio u trećem stadiju – ali Stoynova nastavila je odbijati tretman nekoliko dana prije nego što je konačno pristala primiti kemoterapiju. Liječnici su opisali frustrirajuće razgovore s njom, no nakon 10 dana boravka u bolnici, pristala započeti kemoterapiju.

“Sad govorim da su nuspojave kemoterapije neusporedive s onima od pokušaja holističkog liječenja” 

“Sada govorim ljudima da su nuspojave kemoterapije beznačajne u usporedbi s nuspojavama koje sam dobila od pokušaja holističkog liječenja. Lijepo je imati uvjerenja, ali još je bolje ako ih podupire znanost i molim vas da poslušate svoje liječnike. Ja sam odbijala sve što je povezano sa standardnom medicinom i skoro sam umrla”, govori Stoynova za Sky News.

Dr. Clare Rees, hematologinja u Frimley Health NHS Foundation Trustu, rekla je sljedeće: “Ovo je ekstreman scenarij i u prva 24 sata od Ireninog prijema nisam znala hoće li preživjeti. Problem je u tome što se dezinformacije često šire brže od istine. Jasno je da sokovi zvuče privlačnije naspram tableta ili kemoterapije ako imaju isti učinak, ali takva praksa nije utemeljena na dokazima.”, prenosi index.hr