Top savjeti za prevenciju visokog tlaka: Jedite rajčice i batat te redovito vježbajte

Top savjeti za prevenciju visokog tlaka: Jedite rajčice i batat te redovito vježbajte

Kako bismo to spriječili, važno je povremeno mjeriti tlak, ali promijeniti životne navike i prehranu. Nepravilna prehrana odgovorna je za 50 posto slučajeva hipertenzije

Većina ljudi nema naviku provjeravati koliki im je tlak, i onda ni ne znaju da imaju visok tlak. Postanu svjesni problema tek kad se pojave i drugi povezani s tlakom, upozoravaju liječnici. S druge strane, oni koji znaju da imaju visok tlak, ne čine ništa kako bi pomogli organizmu i ozdravili, a to često vodi do raznih kardiovaskularnih bolesti i bolesti bubrega.

Visoki tlak tinja godinama i ne prate ga nikakvi ozbiljniji simptomi. Problem se najčešće otkrije slučajno, na sistematskom pregledu, a ako ne, onda posljedično nakon što se pacijent javi liječniku zbog problema s bubrezima, očima ili kardiovaskularnim smetnjama.

Kako bismo to spriječili, važno je povremeno mjeriti tlak, ali promijeniti životne navike i prehranu. Nepravilna prehrana odgovorna je za 50 posto slučajeva hipertenzije.

Donosimo vam savjete kako si pomoći i smanjiti visoki tlak:

Naučite se nositi sa stresom: Isprobajte neku od tehnika dubokog disanja ili meditacije, uvedite u svakodnevni raspored vrijeme za odmor i slično

Redovito vježbajte i budite aktivni: Barem 30 minuta hodanja na dan, a odlične su i kardiovježbe. Kod njih se povećava broj otkucaja srca i tako ‘treniramo’ srce da s vremenom može pumpati istu količinu krvi uz manji broj otkucaja. Tu spadaju brzo hodanje, bicikliranje, lagano trčanje…

Redovito se odmarajte: Svakog dana trebali biste izdvojiti barem 15-ak minuta ‘za sebe’ tijekom kojih ćete predahnuti u miru.

Povećajte unos kalija unosom voća i povrća. To su: batat, rajčice, narančin sok, krumpiri, blitva, špinat, grah, grašak, butternut tikva, dinja, lubenica, ananas, kruška, banane te sušeno voće.

Pijte šalicu čaja na dan, a posebno korisnima pokazali su se čaj od šipka (hibiskusa), te gloga (cvijeta i listova oko cvijeta)

Izbjegavajte napitke s povećanim udjelom kofeina – sve iznad dvije šalice kave na dan je previše, piše 24sata.