Srbija prodala Izraelu oružja u vrijednosti od 15 milijuna eura….

Srbija prodala Izraelu oružja u vrijednosti od 15 milijuna eura….

Glavni srbijanski državni trgovac oružjem, Jugoimport-SDPR, izvezao je oružje u Izrael u ožujku prošle godine u vrijednosti od 14 milijuna eura, otkrivaju povjerljivi podaci objavljeni na portalu Checkpoint, koji se bavi prikupljanjem informacija o trgovini. Ovi podaci, iako označeni kao tajni, procurili su putem Balkanske istraživačke mreže (BIRN), prenosi tportal.

Ova je isporuka treća srpska isporuka oružja Izraelu nakon napada Hamasa u listopadu 2023. godine. Jugoimport je također izvezao robu u Izrael u vrijednosti od 540.120 eura u listopadu 2023. i 510.000 eura u veljači iste godine. Ukupna vrijednost srpskog izvoza oružja u Izrael nakon napada Hamasa premašila je 15 milijuna eura.

Iako je Balkanska istraživačka mreža tražila detalje o izvozu u Izrael, srpsko ministarstvo trgovine odbilo je ovaj zahtjev u ožujku, nazivajući podatke “strogo povjerljivima”. Osim toga, državna tvornica streljiva Prvi partizan iz Užica izvezla je robu u Izrael u vrijednosti od oko 780.000 eura u ožujku i travnju 2023. godine.

Prodaja oružja Srbije Izraelu izaziva pozornost, posebno nakon što je Vijeće za ljudska prava UN-a podržalo poziv za prekid prodaje, prijenosa i preusmjeravanja oružja Izraelu radi sprječavanja daljnjeg kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava. Stručnjaci UN-a također su upozorili da bi svaki prijenos oružja Izraelu koji bi se koristio u Gazi vjerojatno kršio međunarodno humanitarno pravo i da bi trebao odmah prestati.

Srbija i Izrael su bliski saveznici, a čelnici obje države, Aleksandar Vučić i Benjamin Netanyahu, nedavno su razgovarali o daljnjem poboljšanju odnosa. Prodaja srpskog naoružanja Izraelu traje dugi niz godina, a prema Amnesty Internationalu, Srbija je bila drugi najveći izvoznik oružja u Izraelu u razdoblju od 2004. do 2007. godine.