Neobičan simptom na očima može biti znak jednog rijetkog raka

Neobičan simptom na očima može biti znak jednog rijetkog raka

Rak nosa i sinusa je rijedak oblik raka, ali svejedno bismo trebali biti svjesni simptoma – a jedan od uobičajenih znakova kasnog stadija raka nosa može se manifestirati u vašim očima.

Samo zato što je rak nosa bolest koja je rjeđa od drugih vrsta ne znači da je trebamo zanemariti, jer rana dijagnoza znači da se može liječiti ranije, što često povećava vaše šanse za potpuni oporavak. Ova vrsta raka zahvaća nosnu šupljinu i sinuse i razlikuje se od raka nazofarinksa – koji zahvaća područje gdje se spajaju nos i grlo.

Mnoge simptome raka nosa teško je otkriti jer se mogu činiti kao znakovi obične prehlade, ali kako rak napreduje, mogu se pojaviti ozbiljniji i jasniji simptomi. To uključuje jedan bizaran simptom koji biste mogli primijetiti u svojim očima – jer bi mogle polako ispupčiti.

Najčešći simptomi ranog raka nosa uključuju začepljen nos koji obično zahvaća samo jednu stranu i ne nestaje, krvarenje iz nosa, smanjen osjet mirisa i sluz koja može, ali ne mora biti krvava, prenosi Mirror.

Međutim, vjerojatno ste iskusili većinu ovih simptoma s prehladom ili upalom sinusa, tako da možda nećete primijetiti da nešto nije u redu dok ne dobijete ozbiljnije simptome. Simptomi kasnog stadija raka nosa uključuju:

– bol ili utrnulost u licu, osobito u gornjem dijelu obraza, koja ne prolazi

– natečene žlijezde na vratu

– djelomični gubitak vida ili dupli vid

– ispupčeno oko

– suzno oko koje ne odlazi

– bol ili pritisak u jednom uhu

– uporna kvržica ili izraslina na licu, nosu ili nepcu

Testiranje na rak nosa i sinusa često se provodi nazalnom endoskopijom, također poznatom kao nazoendoskopija, u kojoj se duga, tanka, fleksibilna cijev s kamerom i svjetlom na kraju umeće u vaš nos kako bi se pregledalo područje. To može biti neugodno, ali možete zatražiti da vam prskaju anestetik na stražnji dio grla kako bi osjećaj bio podnošljiviji, piše N1.