Najopasniji predmet u kuhinji nije nož, već plastična daska za rezanje?

Najopasniji predmet u kuhinji nije nož, već plastična daska za rezanje?

KADA govorimo o najopasnijim predmetima u kuhinji, ne mislimo na vruću tavicu, oštar nož ili staklenu čašu koju možete razbiti i na nju se porezati. Riječ je o nečemu što koristite svakodnevno i što vam možda ni ne bi palo na pamet, a to je plastična daska za rezanje.

Prema nedavnim istraživanjima, plastična daska za rezanje može predstavljati veliku opasnost po zdravlje. Recenzirana studija objavljena u časopisu Environmental Science & Technology otkrila je da plastične daske zapravo mogu dovesti do značajnih količina mikroplastike u našoj hrani.

Mikroplastika na povrću i na mesu

Istraživanje pod nazivom “Daske za rezanje: Zanemaren izvor mikroplastike u ljudskoj hrani?” zaključilo je da rezanje sastojaka poput povrća na dvije specifične vrste plastičnih daski, one od polietilena i polipropilena, oslobađa mikroplastiku koja može ostati na hrani koju režemo na tim daskama.

No ovo nije jedino istraživanje koje je to pokazalo – istraživanje iz 2022. godine pokazalo je da se sjeckanjem na ovim daskama mikroplastika oslobađa u meso, a slično je istraživanje pokazalo da se mikroplastika može pronaći i na ribi, piletini i mesu koje se reže na plastičnim daskama.

Ako ste ikada rezali na plastičnoj dasci, onda ste sigurno primijetili izlizane tragove i udubljenja od noža. Ti tragovi su mjesta na kojima je nekoć bila plastika, ali se rezanjem noža pretvorila u desetke milijuna mikroplastičnih čestica koje su vjerojatno završile u hrani, a onda i u vašem organizmu.

Što je zapravo mikroplastika?

Mikroplastika se općenito smatra opasnom, no o čemu je zapravo riječ? Pod mikroplastiku spadaju sićušni komadići plastike, manji od 5 milimetara u promjeru, kojima mogu trebati stotine ili tisuće godina da se razgrade. U međuvremenu zagađuju okoliš, ali i naša tijela, i to preko hrane koju jedemo.

Mikroplastika je pronađena u ljudskom krvotoku, plućima i šire i ne postoji dokazani znanstveni način da se ona oslobodi iz ljudskog tijela. Iako su još potrebna mnoga istraživanja koja će tek pokazati točan učinak mikroplastike na naše zdravlje, za sada je poznato da je mikroplastika povezana sa štetnim djelovanjem na ljudsko tijelo te s raznim bolestima i vrstama raka.

Drugi izvori mikroplastike u kućanstvima

Plastične daske za rezanje nisu jedini predmeti u kućanstvu koji oslobađaju čestice mikroplastike – tu su i kapsule za perilicu posuđa, razne plastične posude za hranu, plastične vrećice i plastične posude za led. Osim toga, samo okretanje čepa na plastičnoj boci može osloboditi mikroplastiku u okoliš i vaše piće. 

Kako onda izbjeći tu sveprisutnu plastiku? Najbolji način je da budemo svjesni koje materijale unosimo u svoje domove i kuhinju. Za početak, plastičnu dasku za rezanje zamijenite drvenom, ostatke hrane spremajte u staklene ili metalne posude, počnite koristiti papirnate vrećice, a također se možete prebaciti na ekološki prihvatljiviji deterdžent za posuđe., prenosi Index.hr