‘Vječnih kemikalija’ najviše ima u jagodama i krastavcima, a pogledajte od kud iz EU dolaze

‘Vječnih kemikalija’ najviše ima u jagodama i krastavcima, a pogledajte od kud iz EU dolaze

Istraživanje je provela Europska agencija za okoliš (EEA), a po njihovim podacima možemo vidjeti u kojem voću i povrću ima najviše vječnih kemikalija te iz kojih država dolaze

‘Vječne kemikalije’ su tvari koje se nakupljaju u okolišu i našim tijelima te ih je iznimno teško odstraniti. One dovode do raznih teških oboljenja i velik su rizik za ljudsko zdravlje.

Istraživanje je provela Europska agencija za okoliš (EEA), a po njihovim podacima možemo vidjeti u kojem voću i povrću ima najviše vječnih kemikalija te od kud dolaze.

Jagode (37 posto) su na prvom mjestu među voćem,a slijede ih odmah breskve (35 posto), marelice (31 posto) i kruške (31 posto). Najmanje vječnih kemikalija u sebi ima kivi (1 posto), nakon njega lubenice s istim postotkom, pa limuni i naranče. 

Među povrćem, najzagađeniji su krastavci (30 posto), a nakon njih su paprike (27 posto) te patlidžani (21 posto). Češnjak ima najmanje kemikalija (1 posto), a odmah uz njega su luk, krumpir i kupus. 

Najčešće voće i povrće s najviše vječnih kemikalija dolazi iz Belgije i Nizozemske, a nakon njih je Austrija, Španjolska i Portugal., piše 24sata.