Katastrofalan udarac za Rusiju: Svjetski mediji javljaju da su im Ukrajinci uništili moćno oružje vrijedno 300 milijuna dolara

Katastrofalan udarac za Rusiju: Svjetski mediji javljaju da su im Ukrajinci uništili moćno oružje vrijedno 300 milijuna dolara

Moguće je da su ukrajinske snage uništile treći primjerak Berieva A-50, ključnog ruskog zrakoplova, a uz to su možda napale i tvornicu u kojoj se proizvode.

Ukrajina je srušila ruski zrakoplov Beriev i to već treći put, a kako pišu mediji čini se da su napali i cijelu tvornicu u kojoj se proizvode. Prvi je oborila u siječnju, a drugi prošlog mjeseca, te su oštetili jedan primjerak prošle godine na tlu u Bjelorusiji. Radi se o ključnom ruskom špijunskom zrakoplovu, odnosno izviđačkom radaru za otkrivanje i kontrolu te nadzor i koordinaciju operacija iz zraka (AWACS).

Kako pišu svjetski mediji Ukrajina je tijekom vikenda prešla granicu s ruskom regijom Rostov i smatra se da je pogodila zrakoplovni pogon u gradu Taganrogu zadužen za popravak A-50.

Guverner regije Rostov izvijestio je o masovnom napadu dronom, ali je rekao da “nije bilo štete na gradskoj infrastrukturi. Ukrajinski dužnosnici i ruski vojni blogeri rekli su da je cilj bio objekt zrakoplova u blizini grada.

Tvornica u Taganrogu je teško oštećena, a zrakoplov A-50, inače vrijedan više od 300 milijuna dolara, u blizini postrojenja je ili uništen ili je pretrpio značajnu štetu, rekao je ukrajinski zastupnik Oleksij Gončarenko u nedjelju. Nije jasno je li ovaj zrakoplov prethodno bio oštećen ili ispravan.

Unatoč tome, veliki gubitak najmanje dva A-50 2024. ograničava ruski pogled na nebo i njezine operacije nad Ukrajinom. Vjeruje se da Rusija ima šest ili najviše sedam A-50 što dodatno oslikava važnost ovog gubitka., prenosi dnevnik.hr