U Njemačkoj ljevičarski aktivisti uništili dalekovod zbog Tesle: To je terorizam, očito je riječ o ozbiljnom napadu na našu kritičnu infrastrukturu s posljedicama za tisuće ljudi

U Njemačkoj ljevičarski aktivisti uništili dalekovod zbog Tesle: To je terorizam, očito je riječ o ozbiljnom napadu na našu kritičnu infrastrukturu s posljedicama za tisuće ljudi


Izgorio je dalekovod – to ima dalekosežne posljedice za obližnju tvornicu Tesla Elona Muska. Javlja se već poznata skupina.

Grünheide (dpa) – Nestanak struje paralizirao je jedinu europsku tvornicu Tesla – istražitelji ispituju dokaze o mogućem podmetnutom požaru.

“Dobili smo saznanja o pismu priznanja koje trenutno ispitujemo”, rekla je glasnogovornica policije u utorak. Provjerava se autentičnost.

“Grupa Vulkan”, koja je klasificirana kao ljevičarski ekstremisti, u e-mailu optužuje Teslu za “ekstremne uvjete eksploatacije” i poziva na “potpuno uništenje Gigafactoryja”. Nakon požara na dalekovodu koji je uzrokovao nestanak struje, policija Brandenburga sumnja na podmetanje požara. Državni ured kriminalističke policije započeo je istragu.

Proizvodnja u tvornici šefa Tesle Elona Muska stala je nakon nestanka struje. Tvrtka je na zahtjev objavila da je tvornica u Grünheideu u blizini Berlina potpuno evakuirana. Poduzete su sve mjere osiguranja proizvodnih pogona.

Tvrtka je pretpostavila da se nestanak struje ne može brzo riješiti. Došlo je do privremenog nestanka struje u nekoliko gradova i mjesta. Opskrba okolnih naselja ponovno je u tijeku od utorka kasno ujutro, priopćio je dobavljač Edis. Iznimke su tvornica Tesla i logistički centar.

Prema Ministarstvu unutarnjih poslova, nepoznati počinitelji zapalili su visokonaponski dalekovod u blizini Steinfurta, četvrti Gosen-Neu Zittau, u utorak rano ujutro. Policija je, prema vlastitim informacijama, o požaru u Istočnom Brandenburgu obaviještena oko 5.15 sati. Vatrogasci su ugasili požar. Dalekovod je slobodno stajao u polju i nije bio ograđen. Policija je između ostalog bila angažirana s eskadrilama helikoptera, eskadrilama bespilotnih letjelica, operativnim postrojbama i službenim psima.

Brandenburški premijer Dietmar Woidke (SPD) upozorio je na oblik terorizma.

“Očito je riječ o ozbiljnom napadu na našu kritičnu infrastrukturu s posljedicama za tisuće ljudi, kao i za mnoga mala i velika poduzeća u našoj zemlji”, rekao je. “Napadi na našu kritičnu infrastrukturu su oblik terorizma.” Federalni državni odvjetnik mora preuzeti istragu ako se potvrdi sumnja na teroristički napad.

Ministar unutarnjih poslova Brandenburga Michael Stübgen pretpostavio je da je došlo do napada.

“Ako se početna saznanja potvrde, bit će to perfidan napad na našu električnu infrastrukturu”, rekao je. “To će imati posljedice. Ovdje su tisuće ljudi odsječene od osnovnih usluga i dovedene u opasnost.” No upozorio je na ishitrene špekulacije.

Aktivisti za zaštitu okoliša koji su prosvjedovali u šumi u blizini tvornice protiv planiranog proširenja Teslinog pogona zanijekali su bilo kakvu povezanost s navodnim napadom.

“Protivimo se širenju tvornice svojim tijelima i kućicama na drvetu. Ne dovodimo živote u opasnost”, rekla je inicijativa Teslastoppen (zaustaviti teslu).

Oko 80 do 100 aktivista za zaštitu okoliša od četvrtka okupira dio državne šume u blizini tvornice, koju Tesla planira iskrčiti ako se njezina lokacija proširi.

Tesla već gotovo dvije godine proizvodi električne automobile u Grünheideu. Prema posljednjim podacima tvrtke, u njoj radi oko 12.500 zaposlenika. Ekolozi zamjeraju, među ostalim, to što je nalazište u vodozaštitnom području. U anketi građana u Grünheideu, većina se usprotivila planovima za proširenje. Tesla također želi proširiti proizvodnju s planiranih 500.000 automobila godišnje na milijun.