Znate li da se prije nijedan Hrvat nije zvao Damir niti Hrvatica Gordana? Marija Jurić Zagorka zaslužna je za brojna hrvatska imena

Znate li da se prije nijedan Hrvat nije zvao Damir niti Hrvatica Gordana? Marija Jurić Zagorka zaslužna je za brojna hrvatska imena

Autor Silverije - Vlastito djelo postavljača, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87890671


Marija Jurić Zagorka legenda je hrvatske književnosti rođena upravo na današnji dan, 2. ožujka 1873. Bila je hrvatska novinarka, spisateljica i feministkinja, a smatra se jednom od najznačajnijih hrvatskih spisateljica 20. stoljeća te prva profesionalna novinarka u Hrvatskoj.

Dugo sustavno prešućivana i osporavana, proglašavana autoricom ‘šunda’ koja u svojim djelima podilazi najnižim čitateljskim instinktima, Zagorka je danas nezaobilazno ime bez kojega bi hrvatska književnost bila znatno osiromašena.

Savjetovali su joj da se primi motike i kuhače. Srećom, nije ih poslušala! Postala je prva hrvatska profesionalna novinarka, najpopularnija hrvatska spisateljica i amazonka hrvatskog feminizma. Unatoč svemu navedenom, do danas nije postignuta potpuna suglasnost o mjestu i ulozi Marije Jurić Zagorke u hrvatskoj književnosti, a nisu razriješene ni mnogobrojne bijele mrlje iz njezine biografije, piše Večernji.

Zagorka je najpoznatija po svom romanu ‘Grička vještica’, koji je je postao kultni klasik hrvatske književnosti i jedan od najprodavanijih romana u Hrvatskoj. Zagorka je također pisala o društvenim i političkim pitanjima te je bila poznata kao zagovornica ženskih prava. Kroz svoje novinske članke i knjige, zalagala se za jednakost spolova i borila se protiv diskriminacije žena u društvu.

Uzbudljiva je to povijesna priča iz burnog 18. stoljeća, začinjena ljubavnim zapletima i intrigama, a sastoji se od sedam svezaka: Tajna Krvavog mosta, Kontesa Nera, Malleus maleficarum, Suparnica Marije Terezije I, Suparnica Marije Terezije II, Dvorska kamarila Marije Terezije i Buntovnik na prijestolju. Unutar razgranate i vrlo zamršene fabule Zagorka u Gričkoj vještici redovito daje i široku panoramu hrvatskoga društva i njegove klasne raslojenosti, a ideološka previranja i borbe na dvoru znalački povezuje sa suvremenim stanjem.