Šef NATO-a dao dozvolu: Ukrajinci će smjeti avionima F-16 gađati Rusiju

Šef NATO-a dao dozvolu: Ukrajinci će smjeti avionima F-16 gađati Rusiju

GLAVNI tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u intervjuu za Radio Slobodu da će Ukrajina, kada od saveznika dobije borbene zrakoplove F-16, imati pravo na samoobranu, uključujući mogućnost napada na legitimne vojne ciljeve izvan teritorija Ukrajine.

Upitan kada će Ukrajina moći dobiti borbene zrakoplove F-16, Stoltenberg je poručio kako ne može reći konkretan datum. Ponovio je da svi saveznici Ukrajine žele ratne zrakoplove tamo što je prije moguće, ali je spomenuo da će učinak upotrebe F-16 biti jači ako piloti budu dobro obučeni, a posade za održavanje i drugo pomoćno osoblje dobro pripremljeni.

“Što prije stignu, to bolje”

“Dakle, mislim da moramo slušati vojne stručnjake kako bismo znali kada će saveznici biti spremni za početak slanja i isporuke F-16. Što prije, to bolje”, istaknuo je. Napomenuo je kako svaka članica vojnog saveza ima pravo odlučiti hoće li isporučiti avione F-16 Ukrajini. 

Podsjetio je da saveznici imaju različite politike. Rekao je kako je Ukrajina izložena agresiji i da ima pravo na samoobranu, što podrazumijeva i napad na legitimne vojne mete koje se nalaze na ruskom teritoriju. , prenosi index.hr