Kraj za stari satelit ERS-2: ‘Ušao je u Zemljinu atmosferu između Aljaske i Havaja. Nema štete’

Kraj za stari satelit ERS-2: ‘Ušao je u Zemljinu atmosferu između Aljaske i Havaja. Nema štete’

Satelit ERS-2 dovršio je svoj ponovni ulazak u atmosferu iznad sjevernog Tihog oceana, a na svu sreću nije prijavljena materijalna šteta, piše Europska svemirska agencija

Gotovo 30 godina poslije lansiranja ERS-2, došlo je vrijeme za njegov povratak i vatreni kraj. Na putu do konačnog raspada, prolazio je iznad središnje Europe, put ga je vodio i preko Hrvatske.

– Imamo potvrdu o ponovnom ulasku ERS-2 u atmosferu u 17:17 iznad sjevernog Tihog oceana između Aljaske i Havaja – poručila je ESA-a na X-u.

Što je ERS-2?

Europska svemirska agencija (ESA) je lansirala satelit European Remote Sensing 2 (ERS-2)  21. travnja 1995., a bio je jedan od najsofisticiranijih satelita za promatranje Zemlje koji je razvila i lansirala Europa. Zajedno sa svojim prethodnikom, satelitom ERS-1, prikupljao je podatke kopnenim površinama Zemlje, oceanima i polarnim kapama. Također, odigrao je važnu ulogu u praćenju prirodnih katastrofa, poput teških poplava i potresa u udaljenim područjima.

ESA je, nakon 16 uspješnih godina, 2011. odlučila prekinuti misiju i deorbitirati satelit. Proveli su 66 manevara deorbitiranja, pri čemu su iskoristili preostalo gorivo satelita i na kraju smanjili njegovu prosječnu visinu sa 785 km na približno 573 km. Taj je manevar značajno ubrzao njegovo orbitalno propadanje te istovremeno smanjio rizik od sudara s drugim satelitima ili svemirskim otpadom.

Kako bi smanjili fragmentaciju tijekom ponovnog ulaska, deaktivirali su sve instrumente i elektroničke sustave u njemu te ispraznili unutarnje baterije.

Za vrijeme svojega 16-godišnjeg radnog vijeka, ERS-2 je dao mnoštvo informacija koje su znatno utjecale na našu perspektivu Zemlje i na razumijevanje klimatskih promjena.

Prikupio je brojne podatke o smanjenju Zemljina polarnog leda, o promjenama kopnenih površina, porastu razine mora, o zagrijavanju oceana i atmosferskoj kemiji.

Usto je ERS-2 bio zadužen za praćenje prirodnih katastrofa, poput velikih poplava i potresa u udaljenim i nepristupačnim dijelovima svijeta., prenose 24sata