Ranjene ostavili u Avdiivki, Rusi ih ubili: Procurile posljednje snimke nesretnih vojnika

Ranjene ostavili u Avdiivki, Rusi ih ubili: Procurile posljednje snimke nesretnih vojnika

Vojnici su bili dio 110. zasebne mehanizirane brigade koja je zauzimala položaj poznat kao Zenit. Kako su ruske snage napredovale kroz Avdiivku, taj je položaj bio pod teškim napadom, a vojnici su očajnički pokušavali pobjeći.

– Ostavite 300 (ranjenih) i spalite sve – ovako je navodno glasila naredba jednom vojnik nakon što su Ukrajinci odlučili povući se iz Avdiivke koja je bila na prvoj crti rata s Rusijom. Nekoliko sati nakon što su ruske trupe podigle svoje zastave nad Avdiivkom, pojavila se jedna užasna priča o nekoliko ozlijeđenih vojnika koji nisu uspjeli pobjeći – a kasnije su ubijeni kada su ruske trupe stigle do njihovih položaja, piše CNN.

Vojnici su bili dio 110. zasebne mehanizirane brigade koja je zauzimala položaj poznat kao Zenit. Kako su ruske snage napredovale kroz Avdiivku, taj je položaj bio pod teškim napadom, a vojnici su očajnički pokušavali pobjeći. Jedan od vojnika Viktor Biljaku opisao je opasan put koji je bio pred njima. Kaže kako je vidljivost bila nikakva te da se ‘radilo o preživljavanju’.

– Kilometar preko polja. Gomila slijepih mačića vođena dronom – opisao je dodajući kako je cesta do Avdiivke bila ‘puna ukrajinskih leševa’. Na kraju ih je zapovjednik preko radija obavijestio da ranjenici neće biti evakuirani., prenosi večernji

Ukrajina je bila pod pritiskom duž cijele obrambene linije, a Rusi su vidjeli priliku i pojačali zračne napade prije nego su krenuli u kopneni napad. Ukrajinci su tijekom vikenda odlučili napustiti grad čime su Rusiji donijeli najznačajniju pobjedu otkako je prošle godine zauzela grad Bakhmut. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je odluka o povlačenju donesena kako bi se ‘spasili životi vojnika’.

Među ostavljenim ranjenicima bio je Ivan Zhytnyk, 30-godišnji mlađi narednik i bolničar koji se u Avdiivki borio gotovo dvije godine. Bio je teško ozlijeđen i nije se mogao kretati. U četvrtak je uspio kontaktirati sestru Katerynu i druge članove obitelji u emotivnom videopozivu. Sestra ga je pitala dolazi li tko i je li ostao sam.

– Svi su otišli, svi su se povukli. Rekli su nam da će auto doći po nas. Imam dvije slomljene noge, gelere u leđima, ne mogu ništa… – rekao je.

– Čekali su vozilo dan i pol. A kada su shvatili da nitko ne dolazi po njih počeli su sve dozivati. Jako me boljelo kada je Ivan nazvao, dali su mu sve što im je ostalo, no ponestajalo je lijekova i hrane – rekla je sestra Kateryna za Slidstvo.info.

Među zarobljenima bio je i Andrij Dubnytsky. Njegova supruga Ljudmila rekla je za Slidstvo.info kako su razgovarali u četvrtak u 10 sati. On je bio ranjen u prepone te da se u pozivu pokušao šaliti, no ubrzo je počeo plakati.

– Posljednja poruka bila je u 12 sati da će biti uhvaćen – rekla je. 

Ruski vojni bloger objavio je u petak video na kojem se vide tijela nekoliko vojnika. Kateryna je na snimci prepoznala bratovo tijelo po odjeći koju je nosio. Vojnik Biljak prepoznao je Dubnytskyja po tetovaži u obliku križa. Snimku je kasnije vidjela i njegova supruga koja je također prepoznala tetovažu.

Rekla je kako je od 8. ožujka 2022. godine bio u Avdiivki.

– Moja kći je imala 4 mjeseca kada je mobiliziran – rekla je.

Poznati ukrajinski vojni bloger Yurij Butusov objavio je imena svih šest vojnika koji su ostali na položaju Zenit.

– Ovi ranjenici nisu se mogli sami kretati, a nije bilo ni evakuacijskih vozila za njihov prijevoz. Zbog potpunog okruženja Zenita nijedno vozilo nije moglo proći za evakuaciju – rekao je Butusov. Nije poznato kako su vojnici umrli, ali Butusov je naveo da je ruska vojska ‘pogubila bespomoćne nenaoružane ranjenike, koji su bili zarobljeni i nisu se mogli kretati’.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak, 110zasebna mehanizirana brigada rekla je da je pokušala pregovarati s ruskim snagama o evakuaciji ranjenih vojnika s položaja Zenit nakon što je potpuno okružen.

‘Oni su [pristali] evakuirati naše ranjenike i pružiti im pomoć, a zatim ih razmijeniti (za druge ratne zarobljenike). Našim vojnicima je naređeno da im spašavaju živote‘, stoji u priopćenju.

Brigada je kasnije saznala da su njezini vojnici ubijeni iz videa koji su objavile ruske snage.

‘Rat je okrutan i borimo se za slobodu uz visoku cijenu’, navodi se.