POLICIJA U WUPPERTALU OPKOLILA VLAK I PODRUČJE OKO KOLODVORA ZBOG DOJAVE O TERORISTI I EKSPLOZIVNOJ NAPRAVI: U bijegu je 30 godina i opet ga nisu uhitili

POLICIJA U WUPPERTALU OPKOLILA VLAK I PODRUČJE OKO KOLODVORA ZBOG DOJAVE O TERORISTI I EKSPLOZIVNOJ NAPRAVI: U bijegu je 30 godina i opet ga nisu uhitili

Lažna uzbuna na glavnom kolodvoru u njemačkom gradu Wuppertalu. Nakon što je svjedok dojavio kako se u vlaku nalazi traženi bivši član ljevičarske terorističke Frakcije Crvene armije (RAF), policija je u subotu izvela veliku policijsku akciju. Uhitili su muškarca u regionalnom vlaku.

Policiji je rečeno kako se u vlaku nalazi muškarac sličan bivšem članu RAF-a Ernstu-Volkeru Staubu. Specijalci su uhitili sumnjivog muškarca i njegovu suputnicu.

Ubrzo, policija je uvidjela kako je uhitila pogrešnog čovjeka: “Prvobitna sumnja o identitetu muškarca nije potvrđena.” Dvoje uhićenih su nakon utvrđivanja identiteta odmah pušteni na slobodu,pišu njemački mediji.

RAF trojac u bijegu 30 godina

Staub je jedan od dugo skrivane trojke bivših članova RAF-a koji su u bijegu više od 30 godina. Ured javnog tužitelja istražuje Stauba i njegove navodne RAF-ove pomagače Burkharda Garwega i Danielu Klette za pokušaj ubojstva i nekoliko oružanih pljački vozila za prijevoz novca između 1999. i 2016. godine.

Za trojcem se također traga na međunarodnoj razini. U srijedu je program ZDF-a “Aktenzeichen XY …Ungelöst” izvijestio o tri tražene osobe.

Staub, Garweg i Burdock navodno su pripadali takozvanoj trećoj generaciji RAF-a. RAF je 1970-ih i 1980-ih napadima i otmicama izazivao teror u Njemačkoj, a ukupno su odgovorni za više od 30 ubojstava, navode njemački mediji.

Od 1998. godine RAF više ne postoji. Nema dokaza da je bivša teroristička organizacija i dalje aktivna.

Glavni kolodvor u Wuppertalu je bio potpuno zatvoren za promet

Policija je potpuno zatvorila glavni kolodvor u Wuppertalu na nekoliko sati kako bi uhitili sumnjivu osobu.

Prvobitno je rečeno da je razlog “sigurnosna smetnja na pruzi”. Pogođena je ruta između Hagena i Kölna ili Düsseldorfa.

U jednom od zaustavljenih vlakova objavljeno je da je pronađena eksplozivna naprava, no policija to nije potvrdila.

Nekoliko međugradskih vlakova bilo je pogođeno prekidom prometa. Željeznički promet je bio preusmjeravan., piše fenix