Orban: Izgubit ćemo Srbiju, upravo se povezala s Kinom

Orban: Izgubit ćemo Srbiju, upravo se povezala s Kinom

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je kako Srbija mora što prije ući u Europsku uniju jer će inače izabrati suradnju s drugim partnerima, a Bruxelles će je izgubiti. 

‘Moramo završiti stari zadatak širenja prije nego što krenemo u novo širenje s Ukrajinom. Ako ne integriramo Srbiju što je prije moguće, izgubit ćemo je. Srbija ima druge opcije. Upravo je sklopila sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom’, kazao je Orban za austrijski Die Presse.

Mađarski premijer također je proširenje EU-a na zemlje zapadnog Balkana nazvao ‘glavnim prioritetom’ Budimpešte tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije, koje počinje 1. srpnja.

Ministar unutarnje i vanjske trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar trgovine NR Kine Wang Wentao potpisali su 17. listopada 2023. u Pekingu sporazum o slobodnoj trgovini između dviju zemalja. Prema srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, on bi mogao stupiti na snagu u svibnju ili lipnju ove godine, prenosi Index

Albanija, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska, Ukrajina i Crna Gora imaju službeni status kandidata za pristupanje EU-u. Bruxelles vrši pritisak na Srbiju kako bi je natjerao da pristane na dodjelu tog statusa nepriznatom Kosovu, što zapravo predstavlja službeno priznanje neovisnosti zemlje.