Pucaju vam nokti? Evo koji su mogući uzroci i kako to riješiti

Pucaju vam nokti? Evo koji su mogući uzroci i kako to riješiti

Ako imate problema s listanjem i pucanjem noktiju, jedan od uzroka može biti manjkava njega, ali i nedostatak hranjivih tvari koje su važne za čvrstoću noktiju, poput kalcija, biotina ili proteina

Ako imate problema s listanjem i pucanjem noktiju, zbog čega ne uspijevate odnjegovati uredne i lijepe nokte koji bi bili ukras na ruci, jedan od uzroka može biti nedostatak hidratacije, odnosno manjkava njega. Također, moguće je da kroz prehranu ne unosite dovoljno hranjivih tvari koje su važne za čvrstoću noktiju, poput kalcija, biotina ili proteina, što postaje i veći problem s godinama. Naime, kako starimo, tijelo proizvodi manje kolagena, koji je također važan za građu noktiju, pa oni postaju sve slabiji.

Donosimo nekoliko savjeta za njegu i jačanje noktiju koje možete poduzeti i sami, bez pomoći stručnjaka.

Izbjegavajte kemikalije i dugo namakanje
Nastojte ne izlagati ruke previše utjecaju jakih kemikalija, posebno sredstvima za čišćenje, i nemojte ih predugo i prečesto namakati u vodi. Dok čistite, dobro je nositi rukavice, a nakon što ste završili s kemikalijama i pranjem obavezno namažite ruke hidratantnom kremom.

Redovita i pravilna njega
Barem dva puta dnevno, ujutro i na večer, namažite ruke i nokte hidratantnom kremom. Povremeno uključite u njegu i neko od njegujućih ulja,koja sadrže biotin, keratin ili kalcij, koje treba lagano umasirati u korijen nokta.

Redovna manikura
Vodite računa o izboru alata za manikuru – rašpice trebaju biti od materijala koji ne oštećuju nokte. Redovito ih podrezujte na dužinu koja vam ne smeta u svakodnevnim aktivnostima i režite ravno. Svaki puta dobro zagladite rašpicom sve rubove, kako nokti ne bi zapinjali o odjeću.

Pazite na prehranu
Vodite računa da u prehrani budu zastupljene namirnice koje doprinose čvrstoći noktiju, poput jaja, orašastih plodova, lisnatog povrća i mliječnih proizvoda, s naglaskom na one obogaćene kalcijem. Redovito podrezujte nokte na duljini koja vam ne smeta u svakodnevnim obavezama i režite ih ravno, pa isturpijajte sve grube rubove koji bi mogli zapinjati o odjeću.

Opskrbite se kolagenom
Kolagen je najvažniji protein u tijelu i jako je važan za zdravlje i kvalitetu kože, kose, noktiju. Kako starimo, njegova proizvodnja i razina opadaju, pa je s godinama dobro razmisliti o dodacima prehrani s kolagenom.

Kvalitetni lakovi i manikura
Ako nokte lakirate kod kuće, pazite na izbor lakova, posebno na izbor kvalitetne baze, odnosno podlaka koji treba imati i njegujuće komponente, piše 24sata.

Profesionalna pomoć
Ako problemi s lomljivim vrhovima noktiju potraju, otiđite na manikuru.Tamo će vam stručno podrezati i obraditi nokte, pa ćete ih doma lakše održavati. Osim toga, dobit ćete savjet za njegu.