Tko je odgovoran za smrt Varaždinke koja je satima čekala hitnu?

Tko je odgovoran za smrt Varaždinke koja je satima čekala hitnu?

Prošlo je 13 mjeseci otkad je preminula Ruža Krklec, Varaždinka koja je u teškim bolovima dolazak Hitne pomoći čekala šest sati. Zdravstvena je inspekcija utvrdila da je procjena hitnosti dolaska pomoći bila pogrešna, a slučaj je preuzelo i Državno odvjetništvo.

Kada se te noći Drago Makaj vratio s posla, zatekao je suprugu u strašnim bolovima. Nazvao je Hitnu pomoć. Dispečerka mu je u tri ujutro poručila da se treba javiti obiteljskoj liječnici. A supruzi je bilo sve lošije.

– Počeo je jaki kašalj, povraćanje, gubila je na težini, došla je promjena boje u licu i na kraju sam primijetio upalu na desnom gležnju, govori Drago.

Ujutro odlazi zamjenskoj liječnici i nakon šest sati po nju dolazi sanitet. Uskoro prima vijest da je supruga preminula. Obdukcija je pokazala da je uzrok smrti embolija pluća.

– Tuga i bol ostaju iste, svaki dan, za mene i sina. Ali borim se i dalje, ne odustajem, tražim pravdu, rekao je.

Inspekcija Ministarstva zdravstva je zaključila da je odgovornost na dispečerki.

– Kad je zaprimila poziv odabrala je pogrešan stupanj hitnosti zbog čega na teren nije bio poslan tim koji je tada bio na raspolaganju, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

Ravnatelj varaždinskog Zavoda Mladen Smoljanec odgovara da slučaj ne može komentirati jer je u postupanju Državnog odvjetništva. U DORH-u kažu.

Državno odvjetništvo provelo je izvide kojima će se utvrditi činjenično stanje. Također zatraženo je stručno i neovisno mišljenje medicinske ustanove i kad Državno odvjetništvo to mišljenje primi donijet će odluku o tome ima li elemenata za podizanje kaznene prijave.

S terena doznajemo da su pogreške moguće zbog manjka kadrova, ali i količine poziva koje treba brzo obraditi. Neki kolege tvrde da je dispečerica najslabija karika u lancu koja je proglašena krivom bez mogućnosti obrane.

– Često dobivamo reakcije od institucija da ih je premalo, da je velik pritisak na sustav, neslužbeno da je dispečerki vrlo, vrlo teško. Meni je žao da je njoj teško, ali došlo je do pogreške. Odredila je krivi stupanj hitnosti. Stavila me u zeleno, a ne u narančasto ili crveno, rekao je Drago.

Na redu je DORH, čije se rješenje očekuje uskoro, piše HRT.hr.