Nakon 30 godina dr. Nogalo više neće raditi na Srebrnjaku: “Mobingiran sam”

Nakon 30 godina dr. Nogalo više neće raditi na Srebrnjaku: “Mobingiran sam”

BIVŠEM ravnatelju Dječje bolnice Srebrnjak Bori Nogalu neće biti produljen ugovor o radnom odnosu. Nogalo 30 godina radi u ovoj zagrebačkoj bolnici i kaže da će ugovor svim drugim njegovim kolegama biti produljen.

Dr. Nogalo navodi da je, što nam je i dao na uvid, 15. studenog prošle godine Upravnom vijeću bolnice poslao zamolbu za produljenje ugovora o radu te da je na sjednici 24. siječnja točka o tome stavljena na dnevni red pod “razno”, a ne pod njegovo ime i prezime.

Zbog toga je Nogalo pisao žalbu Upravnom vijeću. Kaže da je kao odgovor dobio zahvalu za svoj dugogodišnji rad i doprinos bolnici. Ističe da nije frustriran ni ljut jer uskoro može početi raditi u privatnoj klinici, ali da se teško miri s tim da upravu bolnice i vlast u Zagrebu, na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, nije briga za bolesnu djecu.

“U cijeloj ovoj priči više sam razočaran Tomaševićem nego upravom bolnice jer su oni obične marionete i baš ništa ne odlučuju bez gradonačelnika i pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Lore Vidović. Tako funkcioniraju”, govori nam Nogalo.

“Ja se borim za djecu”

Nogalo tvrdi da su se nakon Bandićeve vladavine, odnosno dolaskom Tomaševića na vlast, nastavile događati negativne stvari u bolnici Srebrnjak. Navodi da su za vrijeme Tomaševića bile tri smjene uprave bolnice. Kaže da Srebrnjak nije samo bolnica već i mjesto gdje se stvaraju stručnjaci jer su od tamo izašli 22 doktora znanosti i 12 profesora. 

“Europa kaže da je Dječji centar za translacijsku medicinu odličan, a Tomašević blokira taj projekt. Ja se borim za djecu, želim da njihovi roditelji budu uz njih te da mogu i prespavati s djecom u bolnici.

Očekivao sam da će se Tomašević boriti za bolnicu, a on se bori blokadama projekata na Srebrnjaku. Meni je drago da se govori o projektima bazena u Španskom, novoj knjižnici itd., ali mi je žao što se ne vodi računa o bolesnoj djeci”, kaže Nogalo za Index.

“Marginaliziran sam i mobingiran”

Nogalo kaže da je na poslu marginaliziran, mobingiran i izbačen iz svih odbora. Navodi da su liste čekanja duge i da bi bilo logično da se i njemu produlji ugovor kako bi se prije rješavale liste s malim pacijentima. 

“Imam 68 godina, ne vidim razlog zašto ne bih mogao još raditi, kao neki moji kolege. Nisam ogorčen jer ja ću posao dobiti drugdje, ali mi je žao što bolnica ne želi ljude koji su zaslužni za projekte koji bi djeci oporavak, liječenje i boravak u bolnici učinili boljim i lakšim.

Tko ne želi da mater bude uz svoje bolesno dijete? Riječ je samo o jednom dodatnom krevetu, a mogao se dobiti europski novac da se to osigura. Takav odnos prema pacijentima je vrlo nehuman. U ovoj bolnici nema kontrole, ali ni logike u poslovanju te ono nije održivo. U zadnje dvije godine iz bolnice je otišlo osam doktora znanosti”, kaže Nogalo.

Za kraj Nogalo tvrdi da svi koji rade na reformi zdravstva blokiraju javni sustav kako bi privatne poliklinike mogle imati posla. 

Grad Zagreb: Nema potrebe za produljivanje rada liječnicima koji stječu uvjete za mirovinu

Poslali smo upit Gradu Zagrebu u vezi tvrdnji dr. Nogala, među ostalim, i o tome da gradonačelnik blokira projekte u bolnici te da nema donošenja odluka u bolnici mimo odobrenja Tomaševića i pročelnice Vidović.

No stigao je samo odgovor koji se odnosi na neproduljivanje ugovora Nogalu. Iz Grada kažu da nema potrebe za produljivanje rada doktorima koji stječu uvjete za umirovljenje.

“Upravno vijeće Bolnice je na sjednici održanoj 24. siječnja, pod točkom razno, uvrstilo prigovor izv.prof.dr.sc. Bore Nogala, dr. med. vezano uz obavijest od prosinca 2023. kojim ga je ravnateljica izvijestila da se njegovu zahtjevu za produljenjem radnog odnosa ne može udovoljiti.

Ova odluka Upravnog vijeća utemeljena je na analizi kadrovskih kapaciteta Bolnice koja pokazuje kako će tijekom 2024. u Bolnici s radom započeti pet specijalista pedijatrije koji upravo završavaju svoje specijalizacije te još dvoje specijalista pedijatara koji su odabrani na javnom natječaju. Time su, u skladu s Planom rada za 2024., zadovoljene i popunjene potrebe za pedijatrima te više nema potrebe za produžavanjem rada liječnicima koji stječu uvjete za mirovinu”, odgovorili su iz Grada.

“Cijenimo rad i doprinos dr. Nogala, zahvaljujemo mu na dosadašnjem radu”

“S obzirom na to da je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti propisano kako zdravstveni radnici koji su u radnom odnosu u zdravstvenoj ustanovi mogu, uz prethodnu suglasnost poslodavca, u mreži javne zdravstvene službe nastaviti raditi do navršenih 68 godina života, dr. Nogalu je na zamolbu za produljenjem odgovoreno u skladu s prethodnim obrazloženjem.

Ovim putem želimo istaknuti kako cijenimo rad i doprinos dr. Nogala u razvoju pedijatrijske struke i Dječje bolnice Srebrnjak i zahvaljujemo mu na njegovom dosadašnjem radu”, rekli su iz Grada Zagreba za Index.