Liječnici otkrivaju: Šest razloga zašto biste odmah ujutro trebali popiti čašu vode

Liječnici otkrivaju: Šest razloga zašto biste odmah ujutro trebali popiti čašu vode

Voda je iznimno važna za ljude, a zanimljivo pitanje je: Čini li vrijeme kada se hidriramo razliku? Ovo vam je sigurno palo na pamet ako ste ikada čuli savjet da dan počnete pijenjem vode. Treba li čaša vode doista biti prvi korak u jutarnjoj rutini? Odgovor nije tako jednostavan kao što ste možda pomislili.

Zašto piti vodu ujutro?

Voda je esencijalna hranjiva tvar, što znači da je naše tijelo ne može samo proizvesti dovoljno da zadovolji svoje osnovne potrebe. Moramo je dobiti iz vanjskih izvora  kako bismo ostali zdravi, piše Real Simple.

Casey Kelley, osnivač i medicinski direktor Case Integrative Health kaže kako tijelo treba vodu da bi “podmazivala” zglobove, reguliralo tjelesnu temperaturu, prenosilo hranjive tvari, a i dobar bio naših bioloških funkcija oslanja se, uvelike, na pravilnu hidrataciju. Tijelo, kroz normalne biološke procese, poput mokrenja, znojenja, čak i disanja, i gubi vodu svaki dan. Prema dr. Williamu Liju, neke stvari, poput tjelovježbe, lijekova ili vrućine, mogu i ubrzati gubitak tekućine. Ali, bez obzira na vaše posebne potrebe za vodom, jedno je sigurno: Vodu morate piti svaki dan.

Kako se tekućine gubi i noću, nije nužno loše započeti dan čašom vode. Jutarnja hidratacija je dobra za vas, ali nije apsolutno neophodna. Jutarnja čaša vode nije odlučujući čimbenik dobre hidratacije i zdravlja. Najvažnije je da vodu – pijete. Iako vrijeme kada pijete vodu nije odlučujući faktor, ipak ima nekih prednosti.

Glavne prednosti pijenja vode nakon buđenja

Rehidrira vas nakon noći bez vode

Budući da ne možete pijuckati dok drijemate, vaše je tijelo ujutro prirodno dehidrirano, kaže dr. Kelley. Stoga ispijanje vode nakon buđenja može biti od pomoći, a vjerojatno ćete ionako osjetiti žeđ kad vam se alarm oglasi.

“Pijenje vode kad se probudite nadoknađuje izgubljenu tekućinu, uključujući tekućine koje ste možda izgubili tijekom noći”, potvrđuje dr. Li. To posebno vrijedi ako spavate otvorenih usta ili u toploj prostoriji, a još više ako ste noć prije pili alkohol, dodaje.

Povećava razinu energije

Prema dr. Kelleyju, mnogi ljudi smatraju da im početak dana ispijanjem hladne vode pomaže da se probude.

Uostalom, dehidracija (koja se, opet, prirodno javlja dok spavate) može vas učiniti umornima i izazvati vrtoglavicu, prema National Library of Medicine. Čaša vode odmah ujutro može spriječiti ovo poticanjem procesa rehidracije, osiguravajući da vaša tkiva i organi što prije dobiju potrebnu tekućinu.

Pospješuje mentalnu izvedbu

Čaša vode odmah ujturo može pomoći povećati vašu mentalnu oštrinu i produktivnost tijekom dana.

Prema dr. Kelley, dehidracija je također povezana s moždanom maglom i glavoboljama, tako da je čaša vode odličan način za poboljšanje mentalnih sposobnosti. “Čak je i blaga dehidracija povezana s kratkoročnim gubitkom pamćenja i koncentracije pa, ako želite ostati u toku, popijte tu čašu vode”, kaže ona.

Potiče vaš metabolizam

Bez obzira na doba dana, pijenje vode može pokrenuti vaš metabolizam. Konkretno, “hladna voda potiče vaše tijelo da uključi mehanizam koji se zove termogeneza aktivirana hladnoćom”, kaže dr. Li.

Ali budući da termogeneza izazvana hladnoćom nije vezana za vrijeme, ne morate nužno piti vodu ujutro. Iako je to svakako opcija ako želite pokrenuti svoj metabolizam čim se probudite.

Pospješuje probavu

Prema dr. Kelleyju, pijenje vode ključno je za zdravu probavu. Na primjer, hidracija je korisna za ublažavanje zatvora, uobičajene nuspojave dehidracije.

“Topla voda ima potencijal razgraditi hranu koju ste pojeli brže od hladne vode”, kaže on. Stoga, ako ste skloni zatvoru, pijenje vode kad se probudite može pokrenuti proces rehidracije i pokrenuti stvari što je prije moguće.

Ublažava napade gladi

Ako niste za obilan doručak, ako nemate vremena za jelo ili ste nakon doručka još uvijek gladni, pijuckanje vode na prazan želudac može pomoći. Kao što navodi studija iz 2018., pijenje vode tijekom jutra može utažiti osjećaj gladi, potencijalno ublažiti kruljenje u želucu sve dok ne budete mogli jesti

Nema strogih pravila

Zaključak je da ne postoje stroga “pravila” za pijenje vode ujutro, na prazan želudac. Ali ako želite isprobati ovaj trik za hidrataciju, postoje pogodnosti koje ćete osjetiti., prenosi N1