Kad novinare napada Milanović za Grbina nije isto kao kad ih napada Plenković: Nemaju iste ovlasti…

Kad novinare napada Milanović za Grbina nije isto kao kad ih napada Plenković: Nemaju iste ovlasti…

Ocjena predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića da N1 djeluje “polulegalno” i da “nema koncesiju za emitiranje”, izrečena u utorak nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, i danas izaziva reakcije.

Podsjetimo, takva Plenkovićeva ocjena ne samo da je netočna već predstavlja pokušaj pritiska na uređivačku neovisnost i slobodu medija, suprotno europskim zakonskim okvirima zaštite temeljnih vrijednosti demokratskog društva, navodi se u odgovoru N1 Hrvatske u reakciji na premijerove izjave.

Nakon brojnih reakcija jučer, danas je na tu temu press konferenciju održao predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Ono što se događa proteklih dana, a tiče se slobode medija, prešlo je sve granice, ovo što se ovaj tjedan dogodilo nije ništa novo ni iznenađujuće, kazao je Grbin.

“Danas je došla na red cijela medijska kuća. Želim da mi se objasni što znači polulegalno ili poluilegalno, želim da mi se objasni što znači onkraj zakona. Možda je to zato što N1 ne posluje ni polulegalno ni onkraj zakona, nego po zakonima i propisima EU, samo se velikom vođi nije svidjelo što nisu u potpunosti na njegovoj liniji” , rekao je Grbin.

Kazao je i kako “nitko od nas koji se bavimo javnim poslom nije uvijek zadovoljan što je o njemu napisano u medijima, ali to ne smije biti razlog da se napada medije kad rade svoj posao”.

Smatra da je ovakav napad na slobodu medija i govora osnovni atak na demokraciju.

“Hrvatska će biti demokratska. Ona to mora biti unatoč stranci na vlasti, HDZ-u. Aleksandar Plenković neće postati hrvatski Aleksandar Vučić“, zaključio je Grbin.

Na pitanje novinara zašto nije sazivao press konferencije kad je predsjednik države Zoran Milanović napadao novinare, a što nije rijedak slučaj, Grbin kaže:

“Važno je uočiti razliku između njihovih ovlasti. Predsjednik nema ovlasti predložiti primjerice Kazneni zakon, a onda osigurati da taj zakon prođe u Saboru. Ovlasti predsjednika i premijera nisu usporedive, premijer ima poluge da svoje riječi pretvori u djelo.

Uostalom, u nadležnosti izvršne vlasti koja je koncentrirana u Vladi i predsjednika Vlade je raspisivanje koncesije koja je godinama na stolu i s kojom se ne poduzima ništa. Nekad mi se čini da služi kao moneta za ucjenjivanje određenih medijskih grupa koje bi možda imale interes da se za tu koncesiju jave”, kaže šef SDP-a.