Stiže ledena fronta, minusi će nas okovati, stručnjaci poručili: ‘To su pretjerane najave, ali..’

Stiže ledena fronta, minusi će nas okovati, stručnjaci poručili: ‘To su pretjerane najave, ali..’

Image by Sergio Cerrato - Italia from Pixabay

I dok smo Badnjak, sada već gotovo tradicionalno, proveli na ugodnim temperaturama oko 10 stupnjeva, a isti trend nastavio se i u Novogodišnjoj noći te prvih nekoliko dana siječnja, sada nam dolazi veliki zaokret. Drugi siječanjski tjedan sa sobom donosi i pravu zimu, minuse, vjetar, hladna jutra, još oštrije noći… U Hrvatsku stiže najavljeni ledeni val koji je već okovao dio Europe. Naime, na sjeveru kontinenta i u skandinavskim zemljama posljednjih dana sve je hladnije i hladnije pa se temperatura u nekim dijelovima Finske i Švedske spuštala i do -40 stupnjeva Celzijusa. Kod nas će biti hladno, ali nipošto toliko i stanje nipošto nije dramatično, upozoravaju meteorolozi i klimatolozi s kojima smo razgovarali. 

–  To su pomalo pretjerane i bombastične vijesti za šire područje Hrvatske. Dolazi nam uobičajeno zahlađenje kakva se javljaju svake zime. Međutim, ona postaju sve kraća pa sada imamo jedan do dva tjedna nešto hladnijeg vremena – kaže nam Branko Grisogono s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. 

Prije 30 ili 50 godina, dodaje, bilo je uobičajeno da u ovim siječanjskim tjednima temperatura na širem području Zagreba bude -10 stupnjeva ili hladnije.

– Danas se od toga izmišljaju čuda. Što se tiče Skandinavije i sjeveroistočne Europe, oni uobičajeno imaju dio svoje hladne zime. Međutim, i tamo se periodi ovakvih oštrih hladnoća skraćuju – tvrdi Grisogono.  

– Nakon neobično toplog završetka 2023. i početka nove godine s iznadprosječno visokim temperaturama, Hrvatsku će sljedećih dana zahvatiti ta promjena vremena, pad temperature, oborine, vjetar, mjestimice ponegdje i snijeg. Ali nema potrebe za histerijom, panikom i zabrinutošću, radi se o najnormalnijoj zimskoj promjeni vremena – kaže Kristijan Božarov, prognostičar portala ‘Kad će Kiša’. Siječanj je, dodaje, najhladniji mjesec kod nas, a najavljena promjena započet će sutra uz kišu i jugo koje će na Jadranu biti mjestimice i olujno.

– U nedjelju se onda spušta hladniji zrak, kiša će u gorju prijeći u snijeg, poslijepodne i navečer nešto snijega u manjim količinama očekuje se i u nizinskim predjelima u unutrašnjosti. Zapuhat će bura koja će jačati i dosegnuti olujnu, a mjestimice i orkansku snagu što će sigurno značajno ograničiti promet već u nedjelju, a  osobito u ponedjeljak – priča nam. Idući tjedan ipak nešto manje oborina, dodaje. 

– Sljedeći tjedan nosi nam više suhoga vremena u cijeloj zemlji, ali ostaje hladnije, vjetrovito. Nekoliko dana će ta bura na Jadranu otežavati promet. Snijega bi u gorskom dijelu Hrvatske moglo napadati dovoljno za prometne probleme dok će u nizinama to najviše biti krajem nedjelje i u noći na ponedjeljak kada se može stvoriti snježni pokrivač do najviše 10 centimetara. Dakle, neće nas zatrpati, neće nas zamesti i paralizirati, ali veći dio Hrvatske će se u unutrašnjosti zabijeliti, bar za dekoraciju – ističe Božarov te naglašava kako su visoke temperature i ekstremna toplina u ovom dijelu godine veća vijest od hladnoće. 

Tako tvrde i u DHMZ-u odakle kažu da najavljeno zahladnjenje nije ništa neuobičajeno za ovo doba godine. – Ono je puno više uobičajeno od iznadprosječno toplog vremena kojim smo ušli u 2024. godinu. Međutim, treba naglasiti kako hladnoće koje su trenutno prisutne na sjeveru Europe kod nas se ne očekuju – ističu., prenose 24sata