Stravičan napad: Podivljali pas na ulici raskomadao čivavu

Stravičan napad: Podivljali pas na ulici raskomadao čivavu

Dvoje mladih ljudi (21, 22) uhićeno je u petak nakon napada jer policija sumnja da su držali psa koji je bio opasno izvan kontrole.

Čivava je nastradala na ulicama engleskog Južnog Yorkshirea u petak ujutro. Dok je bila u šetnji napao ju je pas pasmine XL bully i raskomadao je. Psića su odvezli kod veterinara koji ga je morao uspavati jer mu nije bilo spasa.

Policija je objavila kako sumnjaju da je pas pobjegao iz obližnje kuće i uhitila dvoje mladih, 22-godišnjaka i 21-godišnjakinju, pod sumnjom da su držali psa koji je opasno izvan kontrole, a i pas je završio u policijskoj štenari.

Šefica policije Emma Chaney poručila je kako neće tolerirati neodgovorne vlasnike pasa.

“Kao vlasnik, odgovorni ste za postupke svog psa, bilo kod kuće ili u javnom prostoru”, kazala je i poručila vlasnicima da bi, ako pas počini štetu, mogli završiti i na sudu, piše Sky News.

Inače, zbog učestalih brutalnih napada ovih pasa, Velika Britanija odlučila je zabraniti ovu pasminu. Pasmina je odgovorna za više od polovice svih smrtonosnih napada pasa u Britaniji prošle godine.

Od 31. prosinca 2023. uzgoj, prodaja, oglašavanje, ponovno udomljavanje, napuštanje i dopuštanje XL bully pasa da odlutaju bit će nezakoniti u Engleskoj i Walesu, objavila je vlada.

Također od 31. prosinca 2023. psi u javnosti moraju imati brnjicu i povodac.

Od 1. veljače 2024. postati će protuzakonito posjedovanje XL bully psa osim ako nije registriran na Indexu izuzetih pasa, prenosi Jutarnji.