Sutkinja naredila objavu imena više od 170 suradnika milijardera pedofila

Sutkinja naredila objavu imena više od 170 suradnika milijardera pedofila

IMENA više od 170 suradnika osuđenog seksualnog prijestupnika Jeffreyja Epsteina mogla bi biti objavljena sljedeći mjesec nakon odluke američke sutkinje. Očekuje se da će među njima biti i ime britanskog princa Andrewa, javlja BBC, dodajući da to ovisi o objavi dokaza koje je pružila žena koja tvrdi da ju je princ pipkao 2001. godine.

Identiteti će biti otkriveni u sklopu tužbe protiv trgovca seksom i Epsteinove suradnice Ghislaine Maxwell. Svaka osoba s popisa ima rok do 1. siječnja uložiti žalbu i tražiti da se njegovo ili njezino ime ukloni.

Epstein, financijer milijunaš za kojeg se zna da se družio s članovima visokog društva poput princa Andrewa, umro je u zatvoru 2019. Njegovu smrt, koja je uslijedila dok je čekao federalnu optužbu za trgovinu ljudima zbog prostitucije, njujorški istražitelj proglasio je samoubojstvom.

Presuda ispisana na 51 stanici, koju je prekjučer objavila njujorška sutkinja Loretta Preska, zahtijeva da se Epsteinove veze “otkriju u potpunosti”. Radi se o najnovijoj odluci u slučaju koji je Virginia Giuffre pokrenula protiv Ghislaine Maxwell, Britanke iz visokog društva koja služi 20-godišnju zatvorsku kaznu za zločine koje je počinila s Epsteinom. Tužba Giuffre za klevetu pokrenuta je 2015. te okončana nagodbom 2017., pri čemu su imena Epsteinovih suradnika, u skladu s odlukom suda, ostavljena tajnima.

U tužbi se navodi 40 dokumenata s iskazima Johanne Sjoberg, koja je tvrdila da joj je princ Andrew pipkao grudi dok je sjedio na kauču u Epsteinovom stanu na Manhattanu 2001. Buckinghamska palača ranije je rekla da su optužbe “kategorički neistinite”.

Isplatio joj milijune u nagodbi, tvrdio da ju nikad nije upoznao

Prošle je godine princ Andrew, koji nosi titulu vojvode od Yorka, platio milijune Virginiji Giuffre kako bi pristala na nagodbu u tužbi koju je podnijela tvrdeći da ju je seksualno zlostavljao kad je imala 17 godina.

Princ Andrew rekao je da nikada nije upoznao Giuffre i zanijekao je njezine navode. U novoj presudi sutkinja Preska napomenula je da su mnogi od pojedinaca imenovanih u tužbi već javno identificirani u medijima ili na suđenju Ghislaine Maxwell.

Imena djece žrtava neće biti objavljena

Dodala je da se mnogi drugi “nisu protivili” objavljivanju dokumenata. Neka od imena na popisu ostat će zapečaćena, uključujući ona koja pripadaju djeci žrtvama, rekla je sutkinja u presudi.

Republikanci u američkom Kongresu traže da se izda sudski poziv za objavu evidencije leta Epsteinovog privatnog zrakoplova. On je, podsjetimo, osuđen 2008. zbog navođenja maloljetnica na prostituciju. Epstein se, podsjetimo, kretao u krugovima koji su uključivali ključne osobe iz svijeta biznisa i politike., prenosi index.hr