Kako skuhati grah da vas ne napuhuje? Tajni sastojak imate kod kuće

Kako skuhati grah da vas ne napuhuje? Tajni sastojak imate kod kuće

Kuhani grah se nalazi visoko na listi omiljenih jela, ali će vam svaki kuhar reći da treba par dobrih trikova kako bi se spremio ukusan grah.

Jedan od problema sa kojim se susreću ljudi kod pripremanja graha je taj da je za grah potrebna duža termička obrada. Zbog toga je potpuno legitimno zapitati se kako brže skuhati grah?, prenosi City Magazine.

Razumije se, jedan od najlakših načina za brzo kuhanje graha, ispitan i siguran, je taj da se grah potopi prethodne noći u hladnu vodu. Ona se nakon toga izbaci, sipa se nova voda i tada je proces kuhanja u običnom loncu dosta kraći.

Ali možete probati i druge trikove za brže kuhanje koje smo naučili od naših baka.

Dobro je da kod prvog kuhanja graha u vodu dodate 1 kašičicu sode bikarbone. Ostavite grah da se krčka najmanje 15 minuta, nakon toga ocijedite vodu i dodajte malo ulja.

Dobro promiješajte, kako bi bili sigurni da je ulje raspoređeno po svakom zrnu.

Dolijte hladnu vodu u odnosu 4:1 prema grahu, dodajte 50 ml rakije i prokuhajte. Ostavite da se krčka 45-50 minuta.

I na posljednjem mjestu, ali ne i po važnosti, vrijeme za kuhanje graha zavisi prije svega od njegove vrste i kvalitete. Nekvalitetan i star grah možda se i nikada ne skuha da bi bio kao što treba biti, nezavisno od vremena koje provede u loncu., prenosi N1