Vučića iznervirali hrvatski novinari: ‘Što ste navalili? Samo mi vi nemojte držati predavanja!‘

Vučića iznervirali hrvatski novinari: ‘Što ste navalili? Samo mi vi nemojte držati predavanja!‘

Srbijanski predsjednik došao je glasati

Bugarski vlak‘‘, dupli birački popisi, napadi na promatrače nevladinih organizacija, masovno dovoženje glasača iz Republike Srpske pa čak i kupovina glasova… samo su dio nepravilnosti i atmosfere na biračkim mjestima u Srbiji o kojima su u nedjelju tijekom cijeloga dana izvještavali iz svih krajeva Srbije, koja je u nedjelju bira novi saziv svoje Narodne skupštine, kao i Skupštine Vojvodine te lokalnu vlast u 65 gradova i općina, među kojima su svakako najvažniji i najzanimljiviji oni za novu vlast u Beogradu.

Ujedinjena oporba sastavljena od osam stranaka različitih političkih programa i svjetonazora u koaliciji ‘‘Srbija protiv nasilja‘‘ prvi je put nakon 11 godina na izbore izašla u većem savezu i s velikim očekivanjima da će osvojiti vlast u Beogradu i smijeniti aktualnog gradonačelnika Aleksandra Šapića iz SNS-a, a na republičkoj dosegnuti 30 posto glasova. No za protivnika imaju aktualnog predsjednika Aleksandra Vučića, koji formalno nije kandidat na izborima, ali je plakatno lice svih lista SNS-a u Srbiji koje nose njegovo ime i poruku ‘‘Srbija ne smije da stane‘‘. Pravo glasa ima 6,500.666 birača, piše Jutarnji.

‘Čekao sam sat vremena na red‘
Oporba dobar dio svog optimizma temelji i na većoj izlaznosti građana nego inače, no sudeći prema podacima koji dolaze s birališta, Srbi se ni ovaj put nisu odlučili za masovniji izlazak. Naime, do 14 sati na parlamentarne izbore izašlo je 32,3 posto građana, što je jedan posto više u odnosu na izlaznost koja je u to vrijeme bila prošle godine. U samom je Beogradu na parlamentarne izbore izašlo 28,3 posto birača, što je tri posto više nego prošle godine.

Centar Beograda u to je vrijeme vrvio građanima. Knez Mihajlova ulica, kao fokalna točka života i shoppinga u centru glavnog grada Srbije, bila je puna ljudi koji su iskoristili relativno ugodan i topao dan za šetnju, odlazak na ručak, piće, posjet nekom od štandova u sklopu blagdanskih manifestacija na kojima se nude razne delicije. Zanimljivo, duž cijele ove ulice nismo vidjeli niti jedan predizborni plakat pa je Knez Mihajlova izgledala kao kakav izdvojeni otok u odnosu na glavni događaj dana u Srbiji, piše Jutarnji. No, na nekim su biračkim mjestima zabilježene prilične gužve.

– Ja sam bome čekao sat vremena dok nisam došao na red – rekao je konobar u jednom beogradskom restoranu. Svoj red tako je čekao i sam Vučić, koji je na glasačko mjesto u Novom Beogradu, na biračkom mjestu broj 140, u zgradi Dječjeg vrtića “Tesla – nauka za život”, došao sam nešto prije 9 sati i čekao u redu s ostalim građanima, a onda mu se pridružio i njegov kum Nikola Petrović, inače poznat i po prometnoj nesreći koju je svojim McLarenom izazvao početkom ožujka ove godine.

– Očekujem dobru izlaznost i uvjerljivu pobjedu, da ćemo imati apsolutnu većinu ili biti blizu apsolutne većine, a to je važno da nastavimo putem prosperiteta – izjavio je Vučić nakon glasanja, pri čemu mu nisu sjela pitanja novinara iz Hrvatske. Prvo ono o tome kako će graditi odnose s Hrvatskom ako bude u koaliciji s ratnim zločincem Vojislavom Šešeljom.

Vučića iznervirali hrvatski novinari
– Nemamo i nećemo imati Šešelja u koaliciji. Ovi drugi žele imati ljotićevce u koaliciji, a mi ne želimo. Na lokalnim razinama nećemo graditi odnose s Hrvatskom. Samo mi nemojte vi držati predavanje o ratnim zločincima – rekao je Vučić, a na pitanje hoće li ostati na mjestu predsjednika ako njegova lista izgubi parlamentarne izbore odgovorio je: “Na sreću vas Hrvata dugo ću ostati predsjednik Srbije.”

– Što ste navalili? Navalili ste, nervozni ste, ali ima razloga jer ću još četiri godine biti predsjednik Srbije i danas ćemo uvjerljivo pobijediti – poručio je Vučić.

Do 10 sati ujutro svoje su glasačke dužnosti odradili praktički svi važniji političari vlasti i oporbe, od donedavne premijerke Ane Brnabić te čelnika SPS-a Ivice Dačića do Radomira Lazovića, prvog na listi ‘‘Srbija protiv nasilja‘‘, bivšeg premijera Borisa Tadića…