Propao dogovor u Bruxellesu: “Ovakva predstava se nikada nije dogodila, barem ne u zadnjih 20 godina”

Propao dogovor u Bruxellesu: “Ovakva predstava se nikada nije dogodila, barem ne u zadnjih 20 godina”

Urednica vanjske politike i reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović se osvrnula na dvodnevni sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu.

Završio je dvodnevni sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu, gdje je dogovoreno da će se s Ukrajinom i Moldavijom otvoriti pristupni pregovori iako je mađarski premijer Viktor Orban tijekom glasanja napustio prostoriju.

Osim toga, nije postignut ni konsenzus oko rebalansa proračuna, a sve je ondje pratila urednica vanjske politike i reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

“Ono što je napravio Orban se nikada nije dogodilo, barem ne otkad ja tu dolazim zadnjih 20 godina. Dogodila se jedna predstava o točki o kojoj Europsko vijeće mora odlučiti jednoglasno tako da se odmah postavilo pitanje je li ta odluka zakonita. Raspitivali smo se i ona je zakonita jer se tumači da Orban nije uložio veto, nego napustio sjednicu”, objasnila je.

“Ovo je jedna strateška zakrpa na jednu veliku grešku iz prošlosti. Ukrajini je trebalo pomoći puno prije, još prije aneksije Krima. Na to su upozoravale i baltičke zemlje i Poljska, ali aneksija Krima se prešutjela”, zaključila je.