Kontroverzna odluka Euorpske komisije: “Von der Leyen je dala najveće mito u povijesti EU-a”

Kontroverzna odluka Euorpske komisije: “Von der Leyen je dala najveće mito u povijesti EU-a”

Europska komisija danas je objavila da odmrzava oko 10 milijardi eura namijenjenih Mađarskoj, što je otprilika trećina ukupnog iznosa obustavljenog zbog niza zabrinutosti povezanih s vladavinom prava. Komisija tvrdi da je Mađarska ispunila niz reformi pravosuđa i stoga zaslužuje pristup dijelu financiranja prema zaslugama.

Tibor Navracsics, mađarski ministar regionalnog razvoja, rekao je za Guardian da je Mađarska ispunila sve uvjete. “Uvjereni smo da će europska srestva sada doći.”

No, ova kontroverzna odluka Europske komisije izazvala je niz oštrih reakcija. Mađarske skupine civilnog društva koje prate neovisnost pravosuđa kažu da vlada nije u potpunosti ispunila kriterije, a nezadovoljnih ima i u Europskom parlamentu. Tako su Europska pučka stranka te Socijalisti i demokrati izrazili zabrinutost u pismu predsjednici Komisije, Ursuli von der Leyen.

Kritičari ovog poteza Komisije kažu da postoji percepcija da je otključavanje sredstava požureno kako bi se uvjerilo mađarskog premijera Viktora Orbana da povuče blokadu ključnih odluka vezanih uz Ukrajinu koje su čelnici planirali donijeti na summitu koji počinje sutra.

Njemački zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu Daniel Freund poručio je da je ova odluka najveća pogreška predsjednice Komisije.

“Davanjem 10 milijardi eura Orbanu, von der Leyen čini najveću pogrešku otkad je na dužnosti. Potrebne reforme nisu provedene. No, tajming objave daje naslutiti da nije riječ o reformi pravosuđa. Umjesto toga, 10 milijardi eura bilo je namijenjeno uklanjanju Orbanovog veta”, naveo je Freund pa nastavio:

“Ursula von der Leyen sada daje najveće mito u povijesti EU – autokratu i Putinovu prijatelju Viktoru Orbanu. Europska komisija danas pokazuje da se taktika ucjenjivanja Viktora Orbana isplatila.”

Komisija je najavila da će pratiti mjere koje Mađarska uvela. “Ako u bilo kojem trenutku Komisija smatra da ovaj horizontalni uvjet više nije ispunjen, može ponovno odlučiti blokirati financiranje.”, prenosi N1